Αυτό που μάθαμε από αυτήν την πανδημία είναι ότι χρειαζόμαστε πλέον ένα καλύτερο και πιο σύγχρονο σύστημα υγείας. Αυτή είναι η συζήτηση της επόμενης ημέρας. Πού είμαστε τώρα; Τώρα είμαστε σε μια καμπή. Βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων, αλλά δεν βλέπουμε μια ραγδαία πτώση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο. Στις ΜΕΘ και στον αριθμό των θανάτων θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο για να δούμε αυτήν την κάμψη. Συνήθως πρώτα αρχίζει η κάμψη στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και έπονται μετά οι κάμψεις στις ΜΕΘ του αριθμού των νοσηλευθέντων, αλλά και του αριθμού των θανάτων. Αν δεν δούμε τα στοιχεία αυτά να βελτιώνονται κυρίως προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μιλάμε για σχετική σταθεροποίηση αλλά όχι με μια μεγάλη αισιοδοξία σε σχέση με το τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για το άνοιγμα” υπογράμμισε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ακολούθως αναφέρθηκε στα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε: “Υπάρχουν τα επιστημονικά διλήμματα λόγω της δυσμενούς κατάστασης που υπάρχει με τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των νοσηλευθέντων στις ΜΕΘ και από την άλλη υπάρχει μεγάλη οικονομική πίεση για το πόσο αντέχει η υγεία. Και δεν είναι η υγεία εναντίον της οικονομίας. Αν δεν αντέξει η οικονομία δεν θα αντέξει και η υγεία” επεσήμανε ο καθηγητής.
Στο ερώτημα αν με αυτά τα δεδομένα θα προλάβουν να ανοίξουν κάποια καταστήματα πριν από τις γιορτές, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε: “Αν βελτιωθεί η κατάσταση τα μικρά καταστήματα μπορεί να ανοίξουν. Τα μεγάλα όχι όπου μπορεί να υπάρξει συνωστισμός. Ιδιαίτερα στους εξωτερικούς χώρους. Αν είναι κλειστοί οι χώροι είναι διαφορετικά. Αν μεγάλα καταστήματα είναι ανοιχτά μπορεί να γίνει αυτό. Τα πολύ μεγάλα αν είναι κλειστοί οι χώροι, η κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί για το τι θα κάνει εκεί, ανάλογα με την εξέλιξη των δεδομένων”.
“Θα πρέπει να κινηθούμε ανάλογα με την επίπτωση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Δεν είναι ίδια η επίπτωση της πανδημίας σε όλη τη χώρα. Επομένως εγώ δεν θα πρότεινα ενιαία αποκλιμάκωση στη χώρα μας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, θα πρότεινα όχι οριζόντια αποκλιμάκωση αλλά ανά περιοχή” υπογράμμισε και ακολούθως τόνισε ότι “όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν από τις γιορτές, τόσο πιο πολύ κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αν ανοίξει περισσότερη εκπαιδευτική και οικονομική δραστηριότητα θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο γιατί τα μέτρα δεν τηρούνται κατ’ ανάγκη από όλους”.