Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Οι φόβοι που προκαλούνται στην Ευρώπη σε σχέση με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι μάλλον σοβαροί αν κρίνουμε από τις σημερινές δηλώσεις Μοσκοβισί. Ο επίτροπος για τα οικονομικά θέματα έκανε λόγο για την ανάγκη της ελάφρυνσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα είναι σημαντικό το γεγονός ότι ως αιτία δεν προτείνει το γεγονός της «δημοσιονομικής προόδου» όπως συχνά σημειώνεται αλλά το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία «δεν ανέχεται άλλο τη λογική της τρόικας».
«Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση» ήταν η δήλωση του Μοσκοβισί στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Οι γάλλοι δημοσιογράφοι συνδέουν την αδυναμία της κυβέρνησης να εκλέξει ΠτΔ με τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η τρόικα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ο Μοσκοβισί παρέχει μια πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ εκείνη βρίσκεται εν μέσω έντονων διεργασιών για να παρατείνει την παρουσία της στην εξουσία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να περάσει σε φάση ανάπτυξης παρά το τεράστειο χρέος και την ανεργία. «Πρέπει τώρα να το εκμεταλλευθούμε αυτό και να περάσουμε σε μια επιτήρηση πολύ πιο ελαφριά από ό,τι σήμερα, με τους Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους» είπε, ενώ εξήγησε ότι «Εάν αύριο υπάρξει μια γραμμή πιστώσεων 10 δισεκ. ευρώ, είναι λογικό ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση αλλά όχι στα πάντα, όχι συνεχώς, απλώς για περίπου δέκα πεδία πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά».
Πρότεινε παράλληλα οι συναντήσεις με την τρόικα να λαμβάνουν χώρα δύο φορές το χρόνο, αντί της διαρκούς παρουσίας της στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένες δηλώσεις προφανώς αποβλέπουν στο να ηρεμίσουν τα πνεύματα εκείνων που αισθάνονται ότι δεν πάει άλλο, όμως ακόμη περισσότερο, η ρητορική ότι η Ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλά παρά το χρέος και την ανεργία, θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα, για να καλύψει πολιτικά και το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν δείξει διάθεση απομείωσης του χρέους, όπως απαιτεί προγραμματικά ο Τσίπρας αλλά και είχε ζητήσει να του υποσχεθούν ο Σαμαράς.