Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Μπακογιάννη: «Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ είναι βαθύ πλήγμα για την Τουρκία»

«Το τελευταίο πράγμα που περίμενε ο κ. Ερντογάν ήταν ότι το πολυπόθητο τηλεφώνημα που περίμενε από τον κ. Μπάιντεν θα ερχόταν με ένα τόσο κακό νέο για την Τουρκία» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ίδια, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα για την επικείμενη αναγνωρίση Αρμενικής Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ, είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «επί 19 χρόνια καμία αμερικανική κυβέρνηση και πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τόλμησε να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και δεν το έκανε γιατί ήξερε πόσο μεγάλη αντίδραση θα φέρει αυτό στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο κ. Μπάιντεν είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αναγνωρίσει την γενοκτονία και το κάνει σήμερα στέλνοντας ένα σκληρό μήνυμα ότι έχουν αλλάξει οι κανόνες του παιχνιδιού και ότι θα υπερασπιστεί τις αρχές και αξίες των ΗΠΑ αποτελεσματικά. Έρχεται ως τελειωτικό χτύπημα μετά τα F35 και τα συγκεκριμένα αμερικανικά μηνύματα για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

Όπως επεσήμανε «πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή για τον Ερντογάν καθώς στο εσωτερικό της χώρας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σοβαρή κατρακύλα, τα οικονομικά της Τουρκίας δεν πηγαίνουν καλά, η λίρα χάνει αξία αλλά δυσκολεύει το μέσο και χαμηλού εισοδήματος πολίτη. Επομένως μιλάμε για μια Τουρκία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα».

Σχετικά με την στρατηγική της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία επεσήμανε πως επιθυμούμε διάλογο αρκεί να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

HTML tutorial

Μεταξύ άλλων τόνισε πως σταδιακά αλλάζει η πολιτική στην Γερμανία που ήταν υποστηρικτής της Τουρκίας.

«Σήμερα αλλάζει η δυναμική εντός της Γερμανίας αλλά και η πίεση που πλέον ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενδεχομένως της αυριανής κυβέρνησης των Πρασίνων και δημιουργούν πλέον την ανάγκη στην κα Μέρκελ βλέποντας και την αντίδραση των αμερικάνων αντιδράσει με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι μέχρι σήμερα» σημείωσε.

« Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά αν θα ξαναβγάλει τα πλοία του για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αντιλαμβάνεται το κόστος της πολιτικής που θα είχε κάτι τέτοιο», είπε καταλήγοντας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων