Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow@Nakos_Ioannis
Άμεσος στόχος για το Μαξίμου αλλά και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μια καθαρή και άμεση αντιπροσώπευση της Ελλάδας στην πολυμερή συνάντηση που θα γίνει στην Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Αυτό το οποίο διαρρέεται και μέσα από τους κυβερνητικούς κόλπους είναι πως στην συγκεκριμένη περίπτωση προωθείται μια ατζέντα ‘’ανοιχτού διαλόγου’’ με σκοπό να αποφευχθούν απομονωτικές τάσεις και επιλογές κατά την διάρκεια των συζητήσεων.
Έτσι λοιπόν και κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ διαβουλεύσεων με πολιτικά πρόσωπα που ασκούν επιρροή τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τους πρώτους συνομιλητές αναμένεται να είναι τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτίν όσο και η αμερικανική πλευρά, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να μειωθεί και η σημασία των τηλεφωνικών επικοινωνιών και με την ευρωπαϊκή πλευρά, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε έχουν προγραμματιστεί και επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και την νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και την ομότιμο της Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ.
Η αιτία πίσω από αυτές τις διαδοχικές συζητήσεις με ευρωπαϊκά πρόσωπα αυξημένης ισχύος, είναι διότι η κυβέρνηση προσπαθεί και θέλει να επιτύχει μια συνολική ενωσιακή ατζέντα αλλά και στρατηγική κινήσεων προκειμένου να θέσει το ζήτημα στην ευρωπαϊκή ελίτ και κατά κάποιο τρόπο να ‘’ευρωπαϊκοποιήσει’’ στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το ζήτημα του Κυπριακού, αλλά και την Κύπρο εν γένει σαν μια ευρωπαϊκή χώρα.
Επιπροσθέτως, και κάτι το οποίο βλέπω ότι δεν τονίζεται με την δέουσα σημασία στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η κρίσιμη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πριν την πολυμερή Διάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που για πολλούς θα κρίνει τις προθέσεις για μια πιθανή λύση τόσο του ΟΗΕ όσο και των υπολοίπων εμπλεκόμενων πλευρών.
Όπως σας ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, οι επαφές της κυβέρνησης δεν οριοθετούνται μόνο στο διεθνές επίπεδο και στην παγκόσμια σκακιέρα, αλλά βάζουν στο κάδρο και μέσα στο παιχνίδι και την εσωτερική πολιτική και φυσικά τα κόμματα που την ασκούν.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο λοιπόν, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει διεξοδικά και λεπτομερώς για τα όσα συμβαίνουν και διαδραματίζονται στο Κυπριακό ζήτημα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Πρώτος στην λίστα του είναι φυσικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν η Φώφη Γεννηματά αλλά και οι Κουτσούμπας, Λεβέντης, Θεοδωράκης και φυσικά ο Πάνος Καμμένος.
Το γενικότερο πνεύμα που θέλει, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να περάσει τόσο προς τους ‘’έξω’’ όσο και στους ‘’μέσα’’, η κυβέρνηση είναι πως πυρήνας της σκέψης της αλλά και κοινή συνισταμένη όλων των ενεργειών της είναι μια εθνική ομοψυχία για τα εθνικά ζητήματα, η οποία όμως θα πρέπει να μετουσιωθεί και σε έναν δημοκρατικό και εν γένει ουσιώδη διάλογο και με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να καταλήξουμε σε εκλογικευμένα συμπεράσματα που δεν θα θίγουν καμία από τις δύο πλευρές.