Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Μπαρόζο:«Σύντομα συμφωνία για Ελλάδα»

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μίλησε στην «Καθημερινή» και υποστήριξε ότι «υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι Ελλάδα και εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία»

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, ο κ. Μπαρόζο είπε: «Είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί λύση πριν από τις γερμανικές εκλογές. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν επαρκείς διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων- γιατί είναι ένα πράγμα να ψηφίσεις και να νομοθετήσεις και κάτι άλλο να το εφαρμόσεις- υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα ήταν κάτι πολύ άδικο για τον ελληνικό λαό έπειτα από όσα έχει υπομείνει».

Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ένα ενδεχόμενο Grexit δεν είναι ποτέ όσο μακριά πιστεύεται, λέγοντας πιο συγκεκριμένα ότι «εξαρτάται από το τι θα κάνει η Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να στηριχθεί οικονομικά η Ελλάδα για να φύγει. Δεν βρίσκονται μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες. Αν η Ελλάδα έφευγε το 2011 ή το 2012 αυτό θα αποτελούσε μία συστημική πρόκληση για όλους. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη. Αντιθέτως, πολλοί θεωρούν ότι αν φύγει η χώρα, οι άλλες θα τα καταφέρουν».

Ο. κ. Μπαρόζο έκλεισε τη συνέντευξη αναφερόμενος στις πολιτικές κόντρες και τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα και σημείωσε:«Σε περιόδους κρίσης πρέπει όλοι να συσπειρώνονται. Όταν διακυβεύονται θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα τα κόμματα πρέπει να συζητούν σοβαρά και να συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός εθνικού συμβιβασμού με την καλή έννοια του όρου. Χώρες που είχαν προβλήματα όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία κατάφεραν να βγουν πολύ πιο γρήγορα από τις δικές τους κρίσεις διότι απέφυγαν μερικά πολιτικά λάθη που έγιναν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι ευφυείς, καινοτόμοι, ικανοί. Γιατί λοιπόν δεν έχετε μπορέσει να βγείτε από την κρίση όπως έκαναν άλλες χώρες; Διότι είχατε αχρείαστες πολιτικές κόντρες που κόστισαν πολλά στην ελληνική κοινωνία»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων