Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Μπιλ Γκέιτς: Μία συμβουλή – «οδηγός» για το πως να επιβιώσουμε από την πανδημία

Έχετε ήδη ζήσει μέσα από το χάος που έχει δημιουργήσει στο πέρασμα της τους τελευταίους επτά μήνες η πανδημία, μια ύφεση, στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν τις πόρτες τους – πολλές από αυτές μόνιμα.

Είναι εύκολο, ειδικά σε τέτοιες στιγμές, να πέσετε θύμα της ιδέας ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τον κόσμο γύρω σας. Ως αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται πολύ να αισθανθείτε ότι δεν έχετε την παραμικρή επιρροή στο μέλλον σας. Βέβαια, αυτό δεν είναι συνήθως αλήθεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι συχνά δεν είναι τόσο δύσκολο να γυρίσετε τα πράγματα αν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε.

Σε μια συνέντευξη στο Playbook του Politico στις 13 Οκτωβρίου, ο Bill Gates μας υπενθυμίζει αυτό το απλό γεγονός και είναι ακριβώς το μήνυμα που πρέπει να ακούσουμε για φέτος. Ο Γκέιτς μίλησε συγκεκριμένα για την πανδημία – η οποία είναι σημαντική – αλλά το σημείο που επισημαίνει ξεπερνά πολύ το Covid-19.

Ο Γκέιτς επισημαίνει ότι δεδομένου ότι ένα εμβόλιο δεν είναι πιθανό να είναι ευρέως διαθέσιμο μέχρι το επόμενο έτος, “το μόνο που έχουμε είναι η συμπεριφορά μας”. Συγκεκριμένα, αναφερόταν στα στοιχεία της συμπεριφοράς μας που περιλαμβάνουν τις κοινωνικές αποστάσεις και τις μάσκες.

“Το μόνο που έχουμε είναι η συμπεριφορά μας.”

Αυτή είναι μια πολύ ισχυρή υπενθύμιση που έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική μας τάση να προσπαθούμε να διορθώνουμε τις συνθήκες μας αντί για εμάς. Είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορούμε εξωτερικούς παράγοντες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ειδικά όταν αυτές οι συνθήκες φαίνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός ελέγχου μας για μεγάλο μέρος των τελευταίων επτά μηνών.

Ωστόσο, η αλλαγή της κατάστασής μας θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε.
Ο Γκέιτς υποδηλώνει ότι αν όλοι ήμασταν πρόθυμοι να αλλάξουμε τη δική μας συμπεριφορά, λίγο, και ελπίζουμε ότι για λίγο, ο κόσμος γύρω μας θα μπορούσε να επιστρέψει στο “φυσιολογικό” πολύ πιο γρήγορα. Οι άνθρωποι αντιστέκονται φυσικά σε οποιαδήποτε πίεση για να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα εάν η συμπεριφορά σας δεν αλλάξει.

“Δυστυχώς, έχουμε όλοι κουραστεί πολύ και πολλά κακά μηνύματα σχετικά με αυτά τα πράγματα”, δήλωσε ο Γκέιτς. Ως αποτέλεσμα, “η συμμόρφωση με τις μάσκες στις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα αρκετά κακή.”

Η ειρωνεία είναι ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να προσβλέπουμε είναι να έχουμε όλοι πίσω στη δουλειά, μαθητές πίσω στο σχολείο, να ανοίξουν ξανά επιχειρήσεις, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα γεμάτα άτομα και οικογένειες που έχουν γεύματα μαζί αυτή την περίοδο των διακοπών. Το πρόβλημα είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί έως ότου μπορέσουμε πραγματικά να ελέγξουμε την πανδημία.

Ο Γκέιτς επισημαίνει επίσης ότι η χρήση μάσκας είναι πραγματικά ένα πολύ μικρό τίμημα, σε σύγκριση με την απώλεια παραγωγικότητας και ομαλότητας που έχουμε όλοι βιώσει επειδή οι άνθρωποι απλά δεν θα παραιτηθούν από την υπερηφάνεια που κοστίζει για να μάσκα όταν βγαίνετε δημόσια. Και έτσι, συνεχίζουμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που έχουμε για πάρα πολύ καιρό.

Το μήνυμα είναι πραγματικά πολύ απλό – πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και συμπεριφερόμαστε. Αν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των συνθηκών γύρω μας. Η συμβουλή αυτή έρχεται την καλύτερη στιγμή γιατί το μήνυμα του είναι ακριβώς αυτό που όλοι πρέπει να ακούσουμε και να ακολουθήσουμε.

INC: Bill Gates Just Said What Most of Us Needed to Hear. It’s the Perfect Advice for 2020
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων