Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος πίσω στο 2015 μέσω του TED Talk είχε κάνει έκκληση στους ηγέτες όλων των χωρών να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία πανδημία, δημοσίευσε ένα άρθρο με ένα σχέδιο τριών σημείων για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά και τον ίδιο τον ιό εν γένει.
Ο Γκέιτς στο άρθρο του στη Washington Post κάνει κάποιες προτάσεις βασισμένες σε έρευνα ειδικών από το ινστιτούτο που έχει ιδρύσει με τη γυναίκα του: Bill and Melinda Gates Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί έρευνες για τη θεραπεία του κορωνοϊού.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την ευκαιρία να πάρουν το πάνω χέρι στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», γράφει ο Γκέιτς. «Αλλά το παράθυρο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων δεν έχει κλείσει ακόμα» προσθέτει.
«Οι επιλογές που εμείς και οι ηγέτες μας κάνουμε τώρα θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο σύντομα αρχίζουν να πέφτουν οι αριθμοί των κρουσμάτων, αλλά και στο πόσο καιρό ακόμα θα μείνει η οικονομία κλειστή και πόσοι Αμερικανοί θα πρέπει να πεθάνουν από τον ιό» λέει ο Γκέιτς.
Μέχρι την Τρίτη, ο κορωνοϊός είχε μολύνει περίπου 190.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, με τον αριθμό θανάτων να υπερβαίνει τους 4.000.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το πρώτο σημείο είναι μια «συνεπής εθνική προσέγγιση» στις ΗΠΑ για το lockdown, τονίζοντας ότι κάποιες πολιτείες δεν έχουν επιβάλει γενικό lockdown.
«Επειδή οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, έτσι μπορεί και ο ιός», έγραψε. «Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να είναι σαφείς: ο τερματισμός λειτουργίας οπουδήποτε σημαίνει παύση λειτουργίας παντού. Μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν οι αριθμοί των μολύνσεων σε όλη την Αμερική – κάτι που μπορεί να διαρκέσει 10 εβδομάδες ή και περισσότερο – κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες του όπως συνήθως ή να χαλαρώσει».
«Κάθε παρέκληση σχετικά με αυτό το σημείο θα επεκτείνει τον οικονομικό αντίκτυπο, θα αυξήσει τις πιθανότητες του ιού να επιστρέψει και θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους», πρόσθεσε.
Το δεύτερο σημείο που επισημαίνει ο ιδρυτής της Microsoft στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι να επιταχύνει τα τεστ και να καθιερώσει ένα σαφές σύστημα για το ποιος θα τεστάρεται πρώτα, με την υψηλότερη προτεραιότητα να αφορά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Σε δεύτερο χρόνο, το τεστ να γίνεται σε αυτούς που υπάρχουν υποψίες ότι έχουν αρρωστήσει.
Το τελευταίο βήμα, όπως περιέγραψε ο Γκέιτς, θα ήταν να υιοθετηθεί μια προσέγγιση με βάση τα δεδομένα με σκοπό την ανάπτυξη θεραπευτικών αγωγών και εμβολίου, προτρέποντας τους ηγέτες να βοηθήσουν «χωρίς να δημιουργούν φήμες ή πανικό».
«Όπως βλέπουμε, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα, ενημερωμένοι από την επιστήμη, τα δεδομένα και την εμπειρία των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα, μπορούμε να σώσουμε ζωές και να επιστρέψουμε τη χώρα στην κανονικότητα» είπε.