Η παρουσία των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά είναι πλέον εμφανής, σχολιάζει ανταποκριτής του BBC, παρατηρώντας τους γερανούς που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια από τα φορτηγά πλοία στις νταλίκες.
Οι εγκαταστάσεις στο λιμάνι δημιουργήθηκαν από την κινεζική εταιρεία Cosco, η οποία πλήρωσε 500 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία του εμπορικού σταθμού. Είναι η μεγαλύτερη εσωτερική επένδυση της Ελλάδας, η οποία παρέχει στην Κίνα πρόσβαση στην Ευρώπη.
«Παντού υπάρχει μία ευκαιρία για επιχειρήσεις.Βρήκαμε μία εδώ και είναι επιτυχημένη», αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κινεζικής εταιρείας, Ζανγκ Ανμίνγκ.
Ο ρεπόρτερ του BBC ρωτά αν αισθάνεται πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο την Κίνα ή το αντίστροφο. Ο Ζανγκ απαντά διπλωματικά: «Η Ελλάδα χρειάζεται εμάς κι εμείς την Ελλάδα. Είναι μία κατάσταση win – win».
Αλλά, φυσικά, η μαστιζόμενη από την κρίση Ελλάδα εκλιπαρεί για ένα χέρι βοήθειας. Ζητά απεγνωσμένα επενδύσεις ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν σημαντικά σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα. Ο βασικός στόχος είναι να αντλήσει 50 δις ευρώ μέχρι το 2015, αλλά λόγω των καθυστερήσεων έχει αντλήσει μόλις 11 δις.
Οι εταιρείες της Δύσης παραμένουν επιφυλακτικές ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα που κλυδωνίζεται από κοινωνικές αναταραχές και υψηλό χρέος.
Πέραν όμως των επενδύσεων, τις δύο χώρες συνδέει και ο τουρισμός. Κινέζοι τουρίστες συρρέουν στα σοκάκια της Πλάκας και στα ελληνικά νησιά, συμβάλλοντας ιδιαίτερα σε αυτή τη σημαντική πηγή εσόδων της ελληνικής οικονομίας. Είναι βέβαια λιγότεροι σε σχέση με τους δυτικούς τουρίστες, αλλά σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα την περσινή χρονιά 21.000 Κινέζοι ήρθαν απευθείας από την Κίνα στην Ελλάδα και περίπου 100.000 Κινέζοι συμπεριέλαβαν τη χώρα στα ταξίδια τους.
Ο ρεπορτέρ του BBC αναφέρεται στο γεγονός ότι Ελλάδα και Κίνα είναι δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο, αλλά σήμερα οι δύο χώρες βρίσκονται σε τελείως διαφορετική οικονομική κατάσταση. Πολλές χώρες «φλερτάρουν» το Πεκίνο, ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται για να πείσει ξένες εταιρίες να επενδύσουν.