Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Μπορεί να καταλήξει σε Ρώσο μεγιστάνα ο «Σκορπιός»;

H Αθηνά Ωνάση φαίνεται πως τελικά επιδιώκει να πουλήσει τον «Σκορπιό» σε ρώσο μεγιστάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα συμβόλαια πώλησης ετοιμάζονται από δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία στη Γενεύη και στην Αθήνα. Το τίμημα που θα καταβάλει ο ρώσος δισεκατομμυριούχος ωστόσο δεν έχει αποκαλυφθεί, όπως και η ταυτότητα του νέου αγοραστή.

Η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση είχε στο παρελθόν αρνηθεί ότι ήθελε να πουλήσει τον Σκορπιό. Παρ’ όλα αυτά έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία επίσκεψη της «χρυσής» κληρονόμου στο νησί και φαίνεται πως εν μέσω κρίσης όλα είναι προς πώληση.
Για την ιστορία να πούμε πως το νησί αγοράστηκε από τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1963. Ήταν εγκαταλελειμμένο, χωρίς ρεύμα και νερό. Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για να μεταμορφωθεί στον θρυλικό Σκορπιό. Ο Ωνάσης φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες, ενώ με υποθαλάσσιο αγωγό πήρε ρεύμα και νερό από το Νυδρί. Ο Έλληνας κροίσος κατασκεύασε μαρίνα για να δένουν τα κότερα των επισκεπτών και κυρίως η θρυλική θαλαμηγός του «Χριστίνα».

Ο Σκορπιός υπήρξε το καταφύγιο του Ωνάση. Εκεί έζησε τον έρωτα του με την Μαρία Κάλλας, που λάτρευε τον Σκορπιό και ήθελε να ζήσει για πάντα εκεί. Η ζωή την διέψευσε. Στις 20 Οκτωβρίου του ’68, ο Ωνάσης αντάλλαξε γαμήλιους όρκους στο εκκλησάκι του Σκορπιού με την χήρα του δολοφονηθέντος Αμερικανού προέδρου, Τζάκι Κένεντι.

Η νέα πρώτη κυρία του Σκορπιού, φρόντισε να επιβάλλει την παρουσία της. Υπό την καθοδήγηση του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Μοτζιαρντίνο, έδωσε μια νέα εικόνα του Σκορπιού. Ωστόσο όλα αλλάζουν όταν το 1973, ο Ωνάσης χάνει τον μαναχογιό του, τον Αλέξανδρο. Δύο χρόνια μετά, ο ισχυρός άνδρας πεθαίνει από πνευμονία στο παρισινό προάστιο Νεϊγί Σιρ Σεν, πολύ μακριά από τον τόπο που αγάπησε.

Στη δεκαετία του ’80 ο Σκορπιός φέρει την σφραγίδα της Χριστίνας Ωνάση. Το νησί φιλοξενεί τα ξέφρενα πάρτυ της κληρονόμου του Ωνάση, που προσπαθεί να σβήσει κάθε ίχνος της Τζάκι. Γι’ αυτό και αφαιρεί κάθε αντικείμενο που τη θυμίζει.

Το 1985 γεννιέται η Αθηνά. Τρία χρόνια μετά, Η Χριστίνα αφήνει την τελευταία της πνοή από πνευμονικό οίδημα. Η κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση έκανε το τελευταίο ταξίδι της στον Σκορπιό λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του ’88 και δεν ξανάφυγε ποτέ από το αγαπημένο της νησί. Η Αθηνά Ωνάση επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί του παππού της το 1998. Την πήγε ο πατέρας της, Τιερί Ρουσέλ, για να αφήσει ένα λουλούδι στον τάφο της μητέρας της. Από τότε, η Αθηνά επισκέφθηκε τον Σκορπιό δύο ή τρεις φορές. Ποτέ όμως δεν εξέφρασε την επιθυμία να ξαναδώσει ζωή στο νησί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ενδεχομένως να υπάρξουν σοβαρά νομικά κωλύματα στη μεταβίβαση του νησιού και τούτο διότι στη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για τη διαχείριση του νησιού. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αναφέρεται ρητά πως δεν μπορούν να πουληθούν τα 30 στρέμματα που βρίσκονται γύρω από τους τάφους της οικογένειας ενώ κατ’ άλλες πληροφορίες ο έλληνας μεγιστάνας είχε γράψει ρητά στην διαθήκη του πως το νησί του, αν δεν μπορούν να το συντηρήσουν οι κληρονόμοι του, δεν πωλείται, αλλά περνά αυτόματα στα χέρια του ελληνικού δημοσίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων