Μια λύση που θα καθιστά σαφές στους μετανάστες στα σύνορα Τουρκίας – ΕΕ πως τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και δεν πρέπει να επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ από εκεί, δήλωσε ότι επιθυμεί από τη σημερινή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ, παρουσιάζοντας τη στρατηγική της ΕΕ για την Αφρική, σημείωσε ότι η ΕΕ οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στην Τουρκία είναι από το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή. Τόνισε ότι ασφαλώς και η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της, αλλά ταυτόχρονα τα κράτη μέλη πρέπει να καταλήξουν σε μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική, συμπληρώνοντας ότι τώρα “ίσως η αίσθηση του επείγοντος να μας οδηγήσει σε αποφάσεις”.
Σε σχέση με τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον κ. Ερντογάν δήλωσε: “Ελπίζω να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ώστε οι μετανάστες να καταλάβουν ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και να μην προσπαθούν να μπουν”. Τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση δεν θα είναι καλή λύση για κανέναν ούτε για την ΕΕ ούτε για την Τουρκία, όσο η ΕΕ αναζητεί συνεκτική πολιτική για το μεταναστευτικό.
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με κατηγορίες χρήσης βίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε: “Αναφερθήκατε σε πολλά περιστατικά, τα οποία οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν, και η σιωπή μας δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη γλώσσα της ισχύος”.
“Μιλάμε για επιρροή και χρήση δυνατοτήτων που ήδη υπάρχουν με έναν πιο δυναμικό τρόπο, η γλώσσα της ισχύος δεν έχει σε τίποτα να κάνει με απόπειρες να αναποδογυριστούν βάρκες με μετανάστες, δεν είναι αυτό”, επεσήμανε.
“Τις προηγούμενες ημέρες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, κάναμε μια ρητή προσθήκη στα συμπεράσματα, δηλώνοντας ότι οι δράσεις υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή με τα δεδομένα, τους κανόνες μας και το διεθνές δίκαιο, δεν είναι λευκή επιταγή για να κάνει ο καθένας ότι θέλει”, τόνισε ο κ. Μπορέλ.
Κατέγραψε, ωστόσο, ότι “οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι “δεν υπήρξαν θάνατοι, ακούσαμε ότι ενδεχομένως να υπήρξαν προσπάθειες να αναποδογυριστεί μια βάρκα, η Ελληνική Αστυνομία και η Frontex προσπαθούν να υπερασπιστούν τα σύνορα, όπως θα έκανε οποιοδήποτε κράτος, δεν μπορείς να είσαι έρμαιο εξωτερικών πιέσεων, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σεβασμό στη νομοθεσία και τα στάνταρς της ΕΕ και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε”.
Τέλος σημείωσε πως “δεν αποκλείουμε μεμονωμένα περιστατικά σε συνθήκες έντασης αλλά η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα σύνορά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ