Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, σε κλήση του με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέκι είπε ότι ενώ χαιρετίζει τη δέσμευση τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει έτοιμο να αποχωρήσει με «όρους Αυστραλίας» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Η Αυστραλία δεν έχει επίσημη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ διαπραγματεύονται για τους όρους μιας συμφωνίας Brexit εδώ και μήνες και οι προοπτικές για επιτυχή κατάληξη είναι ακόμα θολές. Χωρίς εμπορική συμφωνία, η Βρετανία και η ΕΕ θα συζητούν αυτομάτως με όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου από την 1η Ιανουαρίου 2021, που σημαίνει απότομη αύξηση δασμὠν και ένα νέο οικονομικό σοκ.
Ο Τζόνσον έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα δεν θα ζητήσει παράταση της μεταβατικής συμφωνίας που πρόκειται να λήξει τον επόμενο χρόνο.
Μέρκελ για Μπόρις
Το Σάββατο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες της αποτυχίας να καταλήξει σε συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης «μιας λιγότερο αλληλένδετης οικονομίας», σύμφωνα με συνέντευξη της στην Sueddeutsche Zeitung. Η Μέρκελ υπεννόησε ότι ο Τζόνσον μπορεί να μην ενδιαφέρεται να επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ.
Ένα ευαίσθητο σημείο στις διαπραγματεύσεις είναι σταθερά το αίτημα της ΕΕ να δεσμευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα σέβεται το δίκαιο της ΕΕ σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος και της εργασίας και οι κρατικές ενισχύσεις – καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ΕΕ θα αποκτήσει έναν ανταγωνιστεί στο κατώφλι της. Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί το αίτημα ασυμβίβαστο με την αρχή της εθνικής κυριαρχίας η οποία, όπως ισχυρίζεται, ότι ήταν στον πυρήνα της ψηφοφορίας για το Brexit.