Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Μπ. Τζόνσον: Είμαι ρωσόφιλος εκ πεποιθήσεως

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπορίς Τζόνσον, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Μόσχα μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι είναι εκ πεποιθήσεως ρωσόφιλος και κάλεσε τη Ρωσία και τη Μ. Βρετανία «να μην κάθονται στο περιθώριο του δρόμου και να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον».

«Επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι είμαι ρωσόφιλος και μάλιστα ρωσόφιλος εκ πεποιθήσεως», είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και συνέχισε: «Θέλω να πω πως έχω προγόνους στην Αμερική, τη Γερμανία και φυσικά εδώ στη Μόσχα. Είμαι πεπεισμένος ότι είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, με το όνομα Μπόρις. Νομίζω ότι σε αυτό το αξίωμα δεν θα υπάρξουν πολλοί Μπόρις… Και παρακαλώ μην αμφιβάλλετε για το ότι θέλω να βελτιώσω τις σχέσεις μας», δήλωσε ο κ. Τζόνσον.

Ο Σ. Λαβρόφ παρατήρησε ότι οι ρωσο-βρετανικές σχέσεις «βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, όχι με ευθύνη της Μόσχας». Ο Μπ. Τζόνσον συμφώνησε ότι η Ρωσία και η Μ. Βρετανία δεν έχουν ακόμη κάποιες κοινές θέσεις στην πλειονότητα των διεθνών ζητημάτων.

Και οι δύο υπουργοί πάντως απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα, χωρίς να πάψουν να αστειεύονται κατά διαστήματα μεταξύ τους. Από τους γεμάτους αστεϊσμούς διαλόγους τους φάνηκε ότι, παρότι η κάθε πλευρά εμμένει στις δικές της θέσεις, δημόσια και οι δύο τους θέλησαν να δώσουν την αίσθηση ότι επιδίωξαν να αμβλύνουν τις έντονες διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους στα διάφορα ζητήματα.

HTML tutorial

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και ο διάλογος που διαμείφθηκε μεταξύ τους όταν έγινε λόγος για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης:

ΛαβρόφΟ Μπορίς Τζόνσον πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν έχει αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία παρενέβη στο δημοψήφισμα για το Brexit

ΤζόνσονΕίχα πει ότι η παρέμβαση δεν ήταν επιτυχής. Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή διατύπωση

ΛαβρόφΦοβάται ότι αν δεν διαφωνήσει μαζί μου, επιστρέφοντας στην πατρίδα του θα έχει ήδη πληγεί η φήμη του στα μέσα ενημέρωσης

ΤζόνσονΣεργκέι, περισσότερο ανησυχώ για τη δική σας φήμη.

Ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε τον Μπορίς Τζόνσον να σχολιάσει δημοσιεύματα του τύπου σύμφωνα με τα οποία, πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, τον συμβούλεψαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη Ρωσία, επειδή μπορεί να συναντήσει άτομα που θα προσπαθήσουν να τον δηλητηριάσουν, να συναντήσει χάκερς και προβοκάτορες.

ΤζόνσονΜε το που έφθασα εδώ, αμέσως έδωσα το παλτό μου και ό,τι είχα στις τσέπες μου στον Σεργκέι Λαβρόφ, ακόμη και τα γάντια μου, όλα. Γνώριζα ότι θα τα προσέξει και δεν θα συμβεί τίποτα το κακό.

ΛαβρόφΘέλω να πω ότι στις τσέπες του Μπορίς δεν υπήρχε τίποτα.

ΤζόνσονΔηλαδή ψάξατε τις τσέπες μου;

Πριν αρχίσει μάλιστα η συνάντηση ο Τζόνσον, θέλοντας να επισημάνει το δυσχερές επίπεδο των διμερών σχέσεων, είπε, αστειευόμενος, ότι τον τελευταίο χρόνο η Μ. Βρετανία πούλησε στη Ρωσία 300 αυτοκίνητα μάρκας ‘Μπέντλεϊ’, τονίζοντας και χαμογελώντας διερευνητικά, ότι αυτό «είναι μια ένδειξη προόδου», για να προσθέσει ότι «είναι αμφίβολο φυσικά αν τα αυτοκίνητα αυτά τα αγόρασαν υπάλληλοι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών», προκαλώντας το διπλωματικό χαμόγελο του Ρώσου ομολόγου του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων