Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ένας από του πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχοντας στην κατοχή του μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις όπως η Virgin πήρε μια μάλλον επαναστατική απόφαση. Οι 170 υπάλληλοι στα γραφεία των εταιριών του σε ΗΠΑ και Βρετανία θα μπορούν πλέον να λείπουν όποτε θέλουν από την εργασία τους.
Οι εργαζόμενοι του Μπράνσον θα μπορούν να παίρνουν όσες μέρες άδεια θέλουν, όποτε θέλουν και μάλιστα χωρίς να ρωτήσουν κανέναν!
Ο μόνος περιορισμός που θα έχουν είναι να είναι αρκετά υπεύθυνοι ώστε να μην επηρεάσουν αρνητικά ούτε στο ελάχιστο την έκβαση του projectτο οποίο τρέχει η ομάδα τους.
Η συγκεκριμένη καινοτομία αναμένεται να προκαλέσει επανάσταση στη σύγχρονη διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων αφού όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα. Αν ωστόσο κοιτάξουμε πιο προσεκτικά θα παρατηρήσουμε πως το νέο σύστημα που ο επιχειρηματίας θα εφαρμόσει δεν είναι και τόσο ελευθεριακό όσο ακούγεται. Ουσιαστικά αφήνει το ζήτημα διαχείρισης αδειών στους ίδιους τους εργαζόμενους. Μεταξύ βέβαια των εργαζομένων υπάρχει ιεραρχία και άρα σχέσεις εξουσίας οι οποίες προφανώς δεν θα αγνοηθούν και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επί πλέον, όποιος έχει εργαστεί σε μεγάλη ιδιωτική εταιρία γνωρίζει καλά πως το προσωπικό ποτέ δεν ‘περισσεύει’ σε σύγκριση με την δουλειά που πρέπει να γίνει. Έτσι δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να βλέπαμε τους εργαζόμενους του Μπράνσον να παίρνουν συνολικά λιγότερες άδειες από ότι συνάδελφοί τους σε άλλες εταιρίες στις οποίες οι ημέρες άδειας είναι προκαθορισμένες.
Σε κάθε περίπτωση όμως οι προϊστάμενοι του προσωπικού θα γνωρίζουν πλέον καλύτερα το βαθμό υπευθυνότητας του κάθε εργαζομένου τους σε σχέση με το πώς χειρίζεται αυτού του είδους την ελευθερία. Άλλο ένα μεγάλο όφελος για τη διαχείριση προσωπικού στις επιχειρήσεις του Μπράνσον.
Είναι γεγονός ότι ο ύστερος καπιταλισμός και οι μορφές τις οποίες παράγει στο σύγχρονο πεδίο της εργασίας δεν μας αφήνει χωρίς εκπλήξεις. Όπως επίσης γεγονός είναι ότι οι εν λόγω εκπλήξεις σπάνια είναι ευχάριστες για τους εργαζόμενους. Μένει να δείξει αν το νέο επαναστατικό σύστημα θα αποδειχθεί ωφέλιμο για εργοδότη και εργαζόμενους. Σίγουρα πάντως δίνει έναν αέρα ελευθερίας που θα πρέπει να χαιρετήθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τους δεύτερους.