Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η «επεκτατική πολιτική» της απειλεί τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο επιστημονικός κόσμος, η διατροφή μας παίζει τεράστιο ρόλο στο να καταφέρουμε να βάλουμε «φρένο» στη μεγαλύτερη απειλή τον 21ο αιώνα και η στροφή στην χορτοφαγία είναι μονόδρομος. Αλλά πώς θα καταφέρουμε να το πράξουμε όταν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, έχουμε εκπαιδευτεί να τρεφόμαστε με ζωικά προϊόντα και παράγωγα;
Μία startup από το Ισραήλ, με όνομα Redefine Meat, έρχεται να βρει την χρυσή τομή και να παρουσιάσει μία σειρά με φυτικά υποκατάστατα κρέατος, χάρη στην τεχνολογία εκτύπωσης 3D.
Η Alt-Steak που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «εναλλακτική μπριζόλα» έχει γεύση, αίσθηση και όψη κρέατος (σύμφωνα με την εταιρεία) και απευθύνεται σε όλους εκείνους τους κρεατοφάγους που δεν δέχονται να βγάλουν το κρέας από τις ζωές τους. «Η ανατροφή ζώων είναι μη βιώσιμη περιβαλλοντικά. Για ένα κιλό μοσχαριού απαιτούνται 20.000 λίτρα νερού και κατά την διαδικασία ελκύονται 22 κιλά αερίων του θερμοκηπίου. Γι’ αυτόν τον λόγο αντί για κρέας χρησιμοποιούμε τεχνολογία», αναφέρει ο founder και CEO της Redefine Meat, Eshchar Ben Shitrit.
Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια η αγορά του εναλλακτικού κρέατος γνωρίζει τεράστια άνθηση. Οι επιλογές –μία εξ αυτών και η προσπάθεια για παραγωγή κρέατος από φυτά που έχουν την ίδια γεύση- πολλαπλασιάζονται και το να αφαιρέσεις το πραγματικό κρέας από την διατροφή σου γίνεται ακόμη πιο εύκολα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του FoodNavigator, η παραγωγή vegan μπριζολών χρησιμοποιώντας 3D εκτύπωση έχει ξεκινήσει ήδη και για να αναπτύξουν μία μπριζόλα, οι εργαζόμενοι συνεργάστηκαν με κορυφαίους κρεοπώλες, μάγειρες και ειδικούς αρώματος. Ως αποτέλεσμα πήραν έναν ψηφιακό χάρτη που περιέχει 70 παραμέτρους της βέλτιστης μπριζόλας και περιέχει πρωτεΐνη σόγιας και μπιζελιού, λάδι καρύδας, ηλιέλαιο, φυσικά χρώματα και γεύσεις.
«Η μπριζόλα μας είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο προϊόν στο οποίο οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι φυσικές βαφές και τα αρώματα συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε η παραγωγή να είναι ισοδύναμη με τους μυς της αγελάδας. Το βασικό πλεονέκτημα εδώ είναι ότι δεν χρειαζόμαστε μια αγελάδα και ότι μπορούμε να το κάνουμε γρηγορότερα από τη φύση», κατέληξε ο Ben Shitrit.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο 3D εκτύπωση μπορεί να παράγει 20 μπριζόλες ανά ώρα και η τιμή τους θα είναι πολύ χαμηλότερη από το συνηθισμένο κρέας. Οι μπριζόλες αναμένεται να εμφανιστούν πρώτα σε εστιατόρια και μέχρι το 2022 θα βρίσκονται στα ράφια των supermarkets
Πηγή: playboy.gr