Με περίσσια επιπολαιότητα ανακοίνωσε η Διοίκηση της Εθνικής κατά το Χριστουγεννιάτικο γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, ότι εξετάζει την έξοδο της από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κινήθηκε άμεσα, καθώς με ερώτηση της προς την Εθνική Τράπεζα ζήτησε από την Διοίκηση να ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να πράξει. Φυσικά, η Διοίκηση της Εθνικής απάντησε στις 15 Ιανουαρίου πως δεν το σκέφτεται. Τώρα το κατά πόσο αυτά τα «είπα–ξείπα», συμβάλλουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας είναι μια άλλη ιστορία.
Ο λόγος πάντως δεν είναι άλλος από το ότι χρειάζεται να περισσεύουν στην Εθνική περί το 1,4 δις δολάρια ή 1,1 δις ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να εξαγοράσει (με premium) τους κατόχους των δικαιωμάτων (ADR). Όταν η Διοίκηση της Εθνικής ανακοίνωσε πως θέλει να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η επίσημη δικαιολογία της ήταν, ότι ήθελε να μειώσει το συνολικό κόστος της μητρικής που της δημιουργούσε η παραμονή της στο εν λόγω χρηματιστήριο. Όμως, ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στον «βραχνά» της σκληρής εποπτείας.
Η έξοδός της, θα της επέτρεπε και κυρίως στον ορκωτό λογιστή της, να εφαρμόζει πιο…δημιουργική λογιστική από ό,τι δύναται να κάνει σήμερα, θα περιόριζε το arbitrage αλλά και τις υποτιμητικές πιέσεις που δέχεται η μετοχή της ΕΤΕ στο ελληνικό χρηματιστήριο.