Χρειάστηκε να έρθει ο Guardian με το μεγάλο αφιέρωμά του για τις φαρμακευτικές ελλείψεις στη χώρα μας, για να γίνει μεγάλο θέμα η έλλειψη φαρμάκων. Το σημαντικότερο που επισημαίνει ο Guardian είναι ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει λίστα 50 φαρμακευτικών εταιρειών τις οποίες κατηγορεί ότι έχουν σταματήσει να προμηθεύουν τη χώρα μας εξαιτίας των χαμηλών τιμών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Pfizer, η Roche, η Sanofi, η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca.
Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι περισσότερα από 200 φάρμακα που συνταγογραφούνται σε θεραπείες για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα c και την υπέρταση, τη χοληστερίνη, αντιβιοτικά, και άλλα να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και ο ανεφοδιασμός να καρκινοβατεί. Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει διερευνήσει 13 φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν μειώσει τις προμήθειες και παρέδωσε τα ονόματα των 8 στο υπουργείο Υγείας.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιβεβαιώνει ότι οι προμήθειες έχουν μειωθεί κατά 90% και ότι περίπου 300 φάρμακα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο και άτομα που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη, έχουν πολύ αργό ρυθμό ανεφοδιασμού. Βέβαια, υπάρχουν τα χρέη από το 2011 προς τις φαρμακευτικές εταιρείες περίπου 1,9 δις ευρώ, και οι οποίες απαιτούν αυτό το μήνα 500 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη εικόνα είναι τραγική: το 31% του πληθυσμού της χώρας κάτω από το όριο της φτώχειας, οι άνεργοι στο 1,5 εκατ. και μείζονα κρίση στην ομαλή προμήθεια της χώρας με φάρμακα σοβαρών ασθενειών. Αυτό λέγεται με δυτικούς όρους «ανθρωπιστική κρίση».