Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Αλεξάντερ Βίνικ (Mr Bitcoin) εναντίον της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, για την έκδοση του «Mr Bitcoin» αρχικά στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ.
Την αίτηση του «Mr Bitcoin» – κατά κόσμο Αλεξάντερ Βίνικ – περί ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου – με προεδρεύοντα τον Αθανάσιο Ράντο και ειδικό εισηγητή τον Διομήδη Κυριλλόπουλο – απεφάνθη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, διαθέτει «ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, προκειμένου να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου».
Έκρινε δε, ότι η επίμαχη απόφαση «δεν συνιστά πράξη αναγόμενη στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης», ούτε και κυβερνητική απόφαση, καθώς αφορούσε αποκλειστικά τη σειρά των χωρών που ζήτησαν την έκδοση του Ρώσου κρατούμενου.
Επιπλέον, το ΣτΕ αποφάσισε ότι εφόσον ο Βίνικ, ο οποίος είναι Ρώσος υπήκοος, εκδιδόταν αρχικά στη Ρωσία, στη συνέχεια δεν θα εκδιδόταν στις άλλες δύο χώρες, οι οποίες θεωρούν ότι έχουν ζημιωθεί από την δράση του.
Όσον αφορά, τέλος, το επιχείρημα των συνήγορων υπεράσπισης περί δικαιώματος να βρίσκεται κοντά στα ανήλικα παιδιά του, το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε ότι «δεν είναι από μόνο του αποφασιστικό, ούτε δύναται να τεθεί υπεράνω του διεθνούς δημοσίου συμφέροντος για την καταπολεμήσεως του εγκλήματος»
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιάρας έχει αποφασίσει ότι ο «Mr Bitcoin» θα εκδοθεί αρχικά στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ – προτού τέλος, εκδοθεί στη Ρωσία.
Οι πρώτες αντιδράσεις
«Σήμερα μάθαμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης. Ωστόσο δεν έχουμε δει ακόμα το έγγραφο» δήλωσε, από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης Τιμοφέι Μουσάτοφ.
«Η απόφαση να εκδοθεί στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, παραμένει» έσπευσε να προσθέσει, σε μια πρώτη αντίδραση, προτού καταγγείλει ότι «τα μέτρα για την έκδοσή του έχουν ετοιμαστεί εδώ και αρκετό καιρό, πριν την (σ.σ. σημερινή) απόφαση του ΣτΕ».
Εκτίμησε δε, ότι αυτή τη στιγμή η έκδοση του Βίνικ είναι πρακτικά αδύνατη, λόγω της κατάστασης του, μετά από έναν μήνα απεργίας πείνας. «Αλλά, μπορεί να μην δίνουν προσοχή σ’ αυτό».
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αύριο, Παρασκευή (24/1), επρόκειτο να εκπνεύσει η προθεσμία κράτησης του Ρώσου. «Επομένως, η ταχύτητα της απόφασης συνδέεται προφανώς μ’ αυτό, καθώς υποτίθεται ότι θα απελευθερωνόταν αύριο».
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι «δεν καταλαβαίνουμε με ποιο τρόπο η γαλλική Δικαιοσύνη μπορεί να τον δεχτεί, καθώς έχει ήδη λήξει η ισχύς του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης».
«Οι Γάλλοι έστειλαν επιστολή ότι δεν μπορούσαν να τον πάρουν εγκαίρως (σ.σ. τον Δεκέμβριο), και οι Έλληνες τους έδωσαν χρόνο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, ασκήσαμε έφεση κατά της απόφασης. Δεν έχουμε πρόσβαση σε περαιτέρω έγγραφα. Είδαμε την επιστολή (σ.σ. των Γάλλων) στο αρχείο της υπόθεσης».
Και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να στηριχτούμε στη νομιμότητα της εκτέλεσης των μέτρων έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ εκ μέρους της Ελλάδας. Θεωρώ ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν τα πάντα εξαιρετικά γρήγορα».
Την Τετάρτη, παράλληλα, μιλώντας στο Sputnik, o Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, υποστήριξε ότι ««ο Αλεξάντερ Βίνικ θα ήταν ένα κεφάλαιο για τη χώρα» και ότι «δικαιούται μια δίκαιη δίκη στην Ελλάδα».
Το ιστορικό της υπόθεσης Βίνικ
Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.
Παραμένει υπό κράτηση για τουλάχιστον 29 μήνες – χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο Σύνταγμα (σ.σ. ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).
Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκησε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του.
Μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, μιλώντας στο Sputnik, έχει υποστηρίξει ότι η υπέρβαση του ορίου κράτησης είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει κάνει λόγο για «μη αποδεκτή απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ».