Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο σύμβουλος ασφαλείας του ηγέτη της Μυανμάρ, Aung San Suu Kyi, δήλωσε στους διπλωμάτες την Τρίτη ότι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών που διερευνά τις κατηγορίες για βιασμό, βασανιστήρια και δολοφονίες μουσουλμάνων Rohingya το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιδεινώσει τα προβλήματα στο δυτικό κρατίδιο του Rakhine.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Μυανμάρ αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στους τρεις εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το Μάιο με σκοπό να εξετάσουν τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αμερικανή πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, Nikki Haley, κάλεσε τη Μυανμάρ να αποδεχθεί την αποστολή, η οποία έλαβε την ανάλογη εντολή σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Διατηρήσαμε αποστάσεις από την απόφαση διότι διαπιστώσαμε ότι ήταν λιγότερο από εποικοδομητική», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Thaung Tun, μιλώντας σε αξιωματούχους και διπλωμάτες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Scot Marciel.
Η απόφαση άλλων χωρών -συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας- να συνταχθούν με τη Μυανμάρ, τηρώντας στάση διαφοροποίησης από το ψήφισμα, ήταν “στάση αρχών”, συμπλήρωσε ο Thaung Tun.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η αποστολή μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή», είπε συγκεκριμένα.
Η μεταχείριση του περίπου ενός εκατομμυρίου Μουσουλμάνων Rohingya αναδείχθηκε ως το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουδιστικής Μυανμάρ, καθώς πραγματοποιεί μια μετάβαση έπειτα από δεκαετίες σκληρής στρατιωτικής κυριαρχίας.
Στους Rohingya απαγορεύεται να λάβουν την ιθαγένεια και καταχωρούνται ως παράνομοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι οι ρίζες τους στην περιοχή χρονολογούνται αιώνες πριν, με περιθωριοποιημένες κοινότητες οι οποίες περιστασιακά υπόκεινται σε κοινοτική βία να είναι το πλέον συχνό φαινόμενο.
Η κυβέρνηση καταγγέλλει τη βία, αλλά δεν έχει κάνει πολλά για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Rohingya.
Πηγή
Reuters