Μυστική έρευνα για τον εντοπισμό του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, 27 ετών, που φέρεται ως ο οργανωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο. Είχαν, τότε, προκύψει ενδείξεις ότι ο Αμπαούντ διήθυνε από την Αθήνα τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου.
Όπως είχε αποκαλύψει η “Κ” σε παλαιότερο δημοσίευμά της, την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, ταυτόχρονα δηλαδή με την αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο και δύο 24ωρα πριν από την προσαγωγή Αλγερινών υπόπτων από την περιοχή του Παγκρατίου, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας μυστική έρευνα για τον εντοπισμό υπόπτου, που κατείχε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου φέρεται να κατηύθυνε τους Βέλγους τζιχαντιστές…
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η έρευνα έγινε στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου βρέθηκε να εκπέμπει εν κινήσει το επίμαχο κινητό τηλέφωνο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και αξιωματούχοι ξένων υπηρεσιών Ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, Βέλγοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα σπίτια των υπόπτων στην πόλη Βερβιέρ κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας, τραυματίζοντας θανάσιμα δύο από αυτούς και συλλαμβάνοντας έναν τρίτο. Όπως είχαν τότε ανακοινώσει οι βελγικές αρχές, οι ύποπτοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικού στόχου.Κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε αποκαλύψει ότι για τις ανάγκες της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστού με την κωδική ονομασία «Ομάρ», είχε επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα αξιωματούχος της Europol.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν ήδη από τις 2 Ιανουαρίου εντοπίσει κλήσεις των μελών του πυρήνα της Βερβιέρ προς συνεργό τους στην Αθήνα. Στη μυστική έρευνα της 15ης Ιανουαρίου, ο ύποπτος δεν εντοπίστηκε, ενώ η κάρτα sim που χρησιμοποιούσε έπαψε να λειτουργεί μετά τα γεγονότα στη Βερβιέρ. Ελληνες αστυνομικοί ζήτησαν εσπευσμένα στοιχεία από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και διαπίστωσαν πως μία από τις συνδέσεις, που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής του πυρήνα των Βέλγων τζιχαντιστών, ενεργοποιούσε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Παγκρατίου.
Δύο ημέρες μετά την πρώτη έρευνα στην Ομόνοια, αστυνομικοί προσήγαγαν από ισόγειο διαμέρισμα του Παγκρατίου τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς και ένα επιπλέον άτομο, ενώ έρευνα φέρεται να διεξήχθη σε ένα ακόμη διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ο 33χρονος ήταν ο καταζητούμενος μαχητής του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ.
Μολονότι αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τη διαδικασία ταυτοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές, στην κατοχή του προσαχθέντος βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο από το οποίο είχε ενεργοποιηθεί μία από τις ύποπτες κάρτες sim.
Ως εκ τούτου, η εισαγγελία του Βελγίου είχε ζητήσει την έκδοση του Νταμάς, ο οποίος πλέον κρατείται σε βελγική φυλακή κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Σύμφωνα με το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., ο Ομάρ Νταμάς βρισκόταν στη χώρα από το 2011, ενώ είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακεκριμένες κλοπές.
Το διάστημα που ακολούθησε η Αντιτρομοκρατική διεξήγαγε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διασυνδέσεις του 33χρονου αφενός με τον Αμπααούντ και αφετέρου με συριακής καταγωγής Ελληνα υπήκοο, που έχει προσχωρήσει στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους». Ο τελευταίος φέρεται να σύχναζε σε καφενείο Σύρων στην περιοχή του Νέου Κόσμου και να έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό τη Συρία μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, επίσης μαχητή του «Ισλαμικού Κράτους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Der Standaar, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα. Οπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.
Σήμερα, βρίσκεται στη Συρία, είναι ένας από τους “πιο δραστήριους δήμιους” του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το RTL. Βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία.
Το 2014 βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου για την απαγωγή του ίδιου του 13χρονου αδελφού του, του Γιουνές, “του μικρότερου τζιχαντιστή στο κόσμο”, τον οποίο και πήρε μαζί του στη Συρία. Ο πατέρας του, ο Ομαρ Αμπααούντ, έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή για την απαγωγή.
πηγή: Γιάννης Σουλιώτης / Καθημερινή