Μια σειρά ερευνών που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω… στα όσα μέχρι σήμερα πιστεύαμε σχετικά με τον ρόλο του καλού πρωινού γεύματος στην προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους.
Το πρωινό εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συμβολή του στην απώλεια κιλών είναι τόσο μεγάλη όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Alabama στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ εξέτασαν τις περιπτώσεις 300 εθελοντών, οι οποίοι προσπαθούσαν να χάσουν βάρος.
Με τυχαίο τρόπο επέλεξαν τους μισούς από αυτούς και τους έδωσαν οδηγίες ώστε να παραλείπουν το πρωινό γεύμα.
Στους υπόλοιπους έδωσαν οδηγίες να τρώνε πάντα το πρωινό τους προτού να συνεχίσουν με τις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες. Μετά από την πάροδο 16 εβδομάδων, οι εθελοντές επέστρεψαν στο εργαστήριο για να ζυγιστούν. Κανείς δεν είχε χάσει πολλά κιλά, παρά μόνο 1-2 κιλά κατά μέσο όρο ανά άτομο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σωματικό βάρος των εθελοντών και στις δύο ομάδες δεν επηρεάστηκε από το αν κάποιος έτρωγε πρωινό ή το παρέλειπε. Σε μια άλλη έρευνα (αυτήν τη φορά με 33 εθελοντές που ήταν εξ” αρχής αδύνατοι και δεν έκαναν δίαιτα), ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bath προσδιόρισαν τον μεταβολισμό του καθενός σε κατάσταση ηρεμίας, τα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων και τους έδωσαν τυχαία οδηγίες να παραλείπουν ή όχι το πρωινό τους γεύμα. Στην συνέχεια τους έδωσαν ειδικές συσκευές με τις οποίες κατέγραφαν την σωματική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μετά από 6 εβδομάδες, το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων, ο μεταβολικός τους ρυθμός, η χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν περίπου τα ίδια όπως πριν ξεκινήσει η έρευνα, ανεξάρτητα από το αν κατανάλωναν πρωινό ή όχι.
Η μόνη διαφορά ήταν ότι τα άτομα που έτρωγαν πρωινό φαινόταν να κινούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας (μέχρι το μεσημέρι). Συγκεκριμένα, οι εθελοντές σε αυτή την ομάδα έκαιγαν περίπου 500 θερμίδες περισσότερες από σωματική δραστηριότητα μέχρι το μεσημέρι. Αλλά τρώγοντας πρωινό, κατανάλωναν επίσης επιπλέον 500 θερμίδες κάθε μέρα, οπότε η συνολική επίπτωση στο σωματικό τους βάρος ήταν μηδενική. Επίσης, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, οι συμμετέχοντες που δεν παρέλειπαν το πρωινό, δεν κατανάλωναν «υπερβολικά» γεύματα το μεσημέρι και το βράδυ, αλλά είχαν λιγότερη ενέργεια τις πρωινές ώρες.