Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη (28/7) στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. Συναντάται στις 11:00 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο των Επικεφαλής των Διπλωματικών Αποστολών στην Κύπρο, στις 13:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη όπου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Πριν από την αναχώρηση για Αθήνα ο Νίκος Δένδιας θα έχει επαφές με τους τρεις υποψήφιους για την Κυπριακή Προεδρία, κ.κ. Νεοφύτου, Μαυρογιάννη, Χριστοδουλίδη.
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τα βήματά τους, επιχειρώντας να δημιουργήσουν από κοινού αναχώματα στην τουρκική προκλητικότητα, με βάση και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις κινήσεις και τις προαναγγελίες κινήσεων της Τουρκίας.
Όσον αφορά το Κυπριακό, σταθερή θέση Ελλάδας – Κύπρου, είναι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή άλλωστε καταγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την αποχώρηση των παράνομων κατοχικών τουρκικών δυνάμεων και κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εδώ και λίγους μήνες να αντιμετωπίσουν την παράνομη τουρκική θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, όπως αυτή εκφράστηκε, άλλωστε, προσφάτως και δια στόματος του Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι στις 9 Αυγούστου το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να αποπλεύσει από τη Μερσίνα με προορισμό τη Μεσόγειο, όπως αναφέρθηκε γενικόλογα. Το γεγονός ότι οι ακριβείς συντεταγμένες εντός των οποίων θα κινηθεί το πλοίο θα ανακοινωθούν εκείνη την ημέρα από τον Τούρκο πρόεδρο προκαλεί, ευλόγως, ανησυχία τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία, οι οποίες εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια.
Στην πολύπλοκη εξίσωση θα πρέπει να προσθέσουμε τις δύο κομβικές συναντήσεις που θα έχει αύριο ο Νίκος Δένδιας, στην Αθήνα με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και την ίδια μέρα στο Παρίσι με τη νέα ομόλογό του Κατρίν Κολονά. Εκ των πραγμάτων και στις δύο συναντήσεις θα τεθούν τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι Αθήνα και Παρίσι συνδέονται πλέον και την συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα αμυντικής συνδρομής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι θέσεις της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Μπέρμποκ προέρχεται από τους Πράσινους, οι οποίοι τόσο στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, όσο και σε αυτό των εξοπλισμών από τη Γερμανία προς την Τουρκία, τηρούν παραδοσιακά μια πιο σκληρή στάση.
Όλα αυτά έρχονται λίγες ώρες μετά τη νέα σφοδρή και πολυεπίπεδη επίθεση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κατά της Αθήνας, για μια σειρά θεμάτων, από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έως την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη μειονότητα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προαναγγέλλει μάλιστα ότι η Άγκυρα έχει ετοιμάσει νέα επιστολή προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις Βρυξέλλες, στην οποία αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου, την οποία συνδέει με την αποστρατιωτικοποίηση τους.