Ν. Ηλιόπουλος: Το πέμπτο κύμα να μη βρει τη χώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανάγκη να γίνουν άμεσα εκλογές «ώστε το πέμπτο κύμα να μη βρει τη χώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 FM», τόνισε.
Υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία περίπου σαν να έχει τελειώσει, υπενθύμισε την αποστροφή του κ. Σκυλακάκη στη Βουλή «ο οποίος είπε ότι ο προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση για το 2022 βασίζεται στην παραδοχή ότι η πανδημία τελειώνει στις αρχές της χρονιάς». «Έχουμε επομένως έναν προϋπολογισμό, ο οποίος ξεκάθαρα και με τον πιο επίσημο τρόπο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας χρονιάς», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ως «τομή» όμως, σε σχέση με τις κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας, χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν με τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. «Υπάρχει έρευνα, με την υπογραφή του επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων και κεντρικού συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη για τα θέματα της πανδημίας, που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτο το ΕΣΥ και ότι το 38,5% των απωλειών που συνέβησαν την περίοδο που μελέτησαν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας ήταν διαφορετική», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου. «Αυτή τη στιγμή είμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η κυβέρνηση είναι ένοχη για αυτήν την υγειονομική τραγωδία, υπάρχει πολιτική ευθύνη και η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Επομένως, επιμένουμε ότι το πέμπτο κύμα δεν πρέπει να βρει τη χώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις γιορτές, σημείωσε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει λάθος μηνύματα». «Συνεχίζουμε να έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία είναι πολύ μακριά από ένα σοβαρό επιτελικό σχεδιασμό για το τι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, δίνοντας ως παράδειγμα και «το μπάχαλο με τις οδηγίες για την είσοδο στη χώρα -μέσα σε λίγες μέρες οι οδηγίες άλλαξαν τρεις φορές».
«Και σίγουρα δεν δείχνει επιτελικό σχεδιασμό, το να βγαίνει ο κ. Γεραπετρίτης αμέσως μετά τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και να μας ρωτά αν έχουμε εσωτερική πληροφόρηση για το ότι έρχεται πέμπτο κύμα», επισήμανε. «Όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή οργανώνεται για το πέμπτο κύμα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και ο κ. Γεραπετρίτης αναρωτιέται αν έρχεται», είπε χαρακτηριστικά.
«Με βάση τα στοιχεία του ECDC, του “ευρωπαϊκού ΕΟΔΥ”, πλήρως εμβολιασμένοι αυτή τη στιγμή είναι το 63,7% και την αναμνηστική δόση την έχει κάνει το 23,6%», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και εξήγησε: «Όταν έχουμε αυτή την κατάσταση στον εμβολιασμό, όταν το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο εδώ και πάρα πολύ καιρό, όταν η κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και πηγαίνουμε τρέχοντας προς το γκρεμό, όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε πάρα πολύ».
Αναφερθείς στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, επανέλαβε: «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνεται πραγματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων». «Δεν γίνεται ένας γονιός που έρχεται σε επαφή με το παιδί του όταν έχει βγει θετικό ή ένας εργαζόμενος που έχει έρθει σε επαφή με ένα κρούσμα, την επόμενη μέρα να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους σαν να μην τρέχει τίποτα. Πρέπει να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε μοριακό τεστ», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Ακόμα, εδώ και τώρα πρέπει να επιστρέψει η τηλεργασία οπουδήποτε μπορεί να εφαρμοστεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης σε όλους τους χώρους εργασίας -δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποσυμπίεσης της κατάστασης στα μέσα μεταφοράς ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε.
Τέλος, ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, υπογράμμισε: «Δεν μας απασχολούν αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις, αυτό που φοβόμαστε είναι ότι η χώρα δεν έχει μια κυβέρνηση ικανή να δώσει τη μάχη για την πανδημία και για την ακρίβεια». «Φοβόμαστε για την ανθρώπινη ζωή και για την επιβίωση των εργαζόμενων, των ανέργων, την συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων», ανέφερε. «Και είμαστε σίγουροι ότι στη χώρα δεν αξίζει αυτή η παρακμή και ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.