«Έχουμε βάλει ένα πλαφόν στο ποσοστό κέρδους στα καύσιμα. Δεν μπορούν να πωλούν οι πρατηριούχοι πάνω από το ποσοστό κέρδους που είχαν σε μία κανονικότητα και ταυτόχρονα διενεργούμε καθημερινά χιλιάδες ελέγχους, έχουμε επιβάλει εκατομμύρια πρόστιμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε μιλώντας στο ΕΡΤNEWS ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, χωρίς να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου Fuel Pass. «Ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί για το market pass και το youth pass. Αυτή είναι η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας» ξεκαθάρισε.
«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Η Πολιτεία και με τις ανακοινώσεις και με το πακέτο το οποίο έχει εξαγγείλει και έγινε πράξη και θα αρχίσει ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου του 24, ενώ και το 2023 έχουμε περίπου 400 εκατομμύρι που δίνονται στους συμπολίτες μας, κάνουμε πράξη αυτά τα οποία είπαμε» σημείωσε.
«Ισχύουν όσα έχουν ανακοινωθεί για το market pass και το youth pass. Αυτή είναι η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε εξαντήσει τα όριά μας» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε «Αναμένουμε την επενδυτική βαθμίδα. Η επενδυτική βαθμίδα θα μας δώσει μεγαλύτερη δύναμη, θα έχει και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, αλλά και ταυτόχρονα θα απελευθερώσει μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν σε ένα κράτος που δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα» τόνισε.
«Έχουμε ανακοινώσει με το νόμο που καταθέσαμε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το 50% όσων είχαμε ανακοινώσει προεκλογικά. Δηλαδή οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις έγιναν και νόμος εντός 30 ημερών» είπε ο κ. Παπαθανάσης.
Από Σεπτέμβριο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, επιχορήγησης πολύ μικρών και νεοσύστατων επιχειρήσεων
«Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν και δάνειο, αλλά μπορούν να πάρουν και επιχορηγήσεις. Για τις επιχορηγήσεις θα πρέπει να δούμε τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία θα βγουν στον αέρα τον Σεπτέμβριο, που αφορούν επιχειρήσεις μικρές, πολύ μικρές ενώ θα έχουμε και για νεοσύστατες επιχειρήσεις πρόγραμμα, δηλαδή για επιχειρήσεις που είτε είναι υπό σύσταση, είτε δεν έχουν κλείσει μία χρήση. Επομένως και εδώ ερχόμαστε να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» ανέφερε.
Περισσότερες μικρές επιχειρήσεις με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Επιπλέον επισήμανε πως πλεον «πολύ μικρές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, που δεν είχαν μέχρι τώρα, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Κάνουν την αίτηση, κρίνονται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα που υπάγεται στο υπουργείου Ανάπτυξης και έτσι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Με το μέτρο αυτό πάνω από 18.000 επιχειρήσεις έλαβαν εγκρίσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και έχουμε πολλά νέα ΑΦΜ».
«Διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Το κάνουμε μέσω του εργαλείου αυτού, της Αναπτυξιακής Τράπεζας» τόνισε.
Όπως ενημέρωσε «δεν πληρώνει μία επιχείρηση τόκους για το 40% του δανείου και αν πρόκειται και για μία πράσινη επένδυση, τότε εκτός του ότι δεν πληρώνει τόκους για το 40% του δανείου, επιχορηγείται και με τρεις εκατοστιαίες μονάδες»
Επιπλέον ενημέρωσε πως «Μπορεί μία επιχείρηση να πάρει δάνειο με πολύ χαμηλότερες εγγυήσεις από αυτές που συνήθως ζητούνται από το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή αντί για 120% μπορούν να δώσουν εγγυήσεις της τάξεως του 30 ή του μεταξύ 30 και 40%»
«Αναμένουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του -23» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Στόχος μας η μείωση της ανεργίας μέσω των επενδύσεων
«Είμαστε μια χώρα πολύ σοβαρή, με δημοσιονομική πειθαρχία και κυρίως αυτό το οποίο θέλουμε είναι να συνεχίσουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη. Κάθε ευρώ που μπαίνει στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε να μειωθεί η ανεργία. Θέλουμε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν δουλειά και κυρίως οι νέες και οι νέοι να σταθούν και στον τόπο καταγωγής τους, εκεί που έχουν γεννηθεί, στην περιφέρεια» υπογράμμισε ο υπουργός.