«Προφανώς αυτή η υπόθεση- φυσικά σεβόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας θα αρκεστούμε σε αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα- αποτελεί μια ουσιαστική διαπόμπευση της χώρας» τόνισε ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Αιτιολογώντας τον παραπάνω χαρακτηρισμό, ο κ. Ρωμανός, συμπλήρωσε «είναι μια διαπόμπευση για την χώρα γιατί μιλάμε για μια Ελληνίδα Ευρωβουλευτή και το θέτω σε αντιδιαστολή με κάποιους, οι οποίοι επί μήνες στηριζόμενοι σε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, μίλαγαν για διαπόμπευση της χώρας με μια νόμιμη παρακολούθηση άλλου Ευρωβουλευτή». «Το βάζω σε αντιδιαστολή ακριβώς για να δούμε τη μεγάλη εικόνα και την πραγματικότητα, τι σημαίνει πραγματικά διαπόμπευση της χώρας και πώς κάποιοι εργαλειοποίησαν μια υπόθεση. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν σήμερα όλοι εκείνοι οι συνταγματολόγοι και οι έγκριτοι νομικοί, αλλά και ο ίδιος κ. Ανδρουλάκης που χαρακτήριζαν a priori αντισυνταγματική την παρακολούθηση ενός βουλευτή ή ευρωβουλευτή» ανέφερε ακόμα ο κ. Ρωμανός.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπου φαίνεται να εμπλέκονται πολλά στελέχη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, προφανώς μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκε για να διαλευκανθεί ήταν και οι παρακολουθήσεις, υποστήριξε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, σημειώνοντας πως ορθώς κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αρχές. «Και θεωρώ επίσης απαράδεκτο, την προσπάθεια του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ να χρεώσουν και αυτή την υπόθεση στη ΝΔ» τόνισε ο κ. Ρωμανός.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την κ. Καϊλή, Δούρειο Ίππο της ΝΔ, ο κ. Ρωμανός σχολίασε «ο κ. Ανδρουλάκης αφενός αν θεωρεί την κ. Καϊλή και από ό,τι κατάλαβα από τις δηλώσεις του τη θεωρούσε εδώ και μήνες, Δούρειο Ίππο, προφανώς έχει κάποιο πρόβλημα με το να την αφήνει στη θέση της τόσο καιρό».
«Άρα δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Ή θεωρούσε την κ. Καϊλή Δούρειο Ίππο και κακώς την κρατούσε και άρα δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά γιατί την κρατούσε ή προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό που λέει και είναι ένας τρόπος να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και ίσως να αποσυνδέσει αυτή τη νέα υπόθεση διαφθοράς στο ΠΑΣΟΚ με τις προηγούμενες, τις οποίες όλοι θυμόμαστε και προφανώς δεν θα θέλει να γίνουν τέτοιοι συνειρμοί. Αλλά δεν νομίζω ότι δείχνει πολύ μεγάλη πολιτική παρρησία αυτή η στάση, πολύ περισσότερο όταν διαγράφεις και τουίτ συγχαρητηρίων που είχες δώσει στην κ. Καϊλή, λες και όφειλες να ξέρεις ή να προβλέπεις τι μπορεί να βγει ή τι μπορεί να γίνεται με την κ. Καϊλή. Νομίζω ότι αυτό δείχνει και ένα πανικό και μία, θα τολμήσω να πω, ανήθικη πολιτική στάση» συμπλήρωσε ο κ. Ρωμανός.
Σχολιάζοντας την επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι για κάποιους, η υπόθεση Καϊλή είναι ένα επιχείρημα και για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Ρωμανός ανέφερε «φαντάζομαι ότι αν είχε ενημερωθεί ο κ. Ανδρουλάκης, όπως το ζητούσαμε από το καλοκαίρι, θα μπορούσε ο ίδιος πιθανόν, αν ήθελε, να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, γιατί θα ήταν ο μόνος που θα το ήξερε, πέραν των αρμοδίων αρχών».
Στο ερώτημα αν μπορεί να συνδέονται αυτά τα δύο, ο κ. Ρωμανός απάντησε «δεν μπορώ να το ξέρω, αυτό που μπορώ να ξέρω χρησιμοποιώντας τη λογική μου, είναι, ότι σίγουρα πάντως καταρρίπτεται όλη αυτή η υπερβολή του λαϊκισμού και των επιχειρημάτων που ακούγαμε, ότι δήθεν οι πολιτικοί πρέπει να εξαιρούνται από οποιοδήποτε τέτοιο πλαίσιο νόμιμων παρακολουθήσεων». «Αυτό νομίζω ότι καταρρίπτεται εν τοις πράγμασι, γιατί προφανώς και οι πολιτικοί, όπως και όλοι οι άλλοι πολίτες, αλλά πολύ περισσότερο οι πολιτικοί λόγω της εξουσίας που έχουν, μπορεί να ελέγχονται για τέτοιες υποθέσεις, όπως βλέπουμε την υπόθεση της κ. Καϊλή» συμπλήρωσε.
Όσο αφορά στις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που έκανε λόγο για ΝΔ στην θέση της αντιπολίτευσης και ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστή σε προοδευτική κυβέρνηση, ο κ. Ρωμανός σχολίασε «για πρώτη φορά πλέον, νομίζω πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ο κ. Ανδρουλάκης μας ξεκαθαρίζει, υπογραμμίζει και καταδεικνύει με κάθε τρόπο πώς φαντάζεται την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές όσον αφορά τις δικές του προθέσεις. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι χθες το είπε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε».
«Νομίζω ότι πλέον έκλεισε κάθε πόρτα συνεργασίας με τη ΝΔ. Είπε ότι επιθυμεί να δει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Είπε ότι επιθυμεί η κυβέρνηση να είναι μία συγκυβέρνηση Τσίπρα-Ανδρουλάκη και δεν ξέρω αν ξεκαθάρισε τι θα γίνει με τον κ. Βαρουφάκη» υπογράμμισε ο κ. Ρωμανός, σημειώνοντας ότι «εμείς ήμασταν ανοικτοί σε μία λογική συζήτησης με τον κ. Ανδρουλάκη μέχρι κάποιο σημείο, ο ίδιος έκλεισε αυτή την πόρτα εδώ και πολύ καιρό και νομίζω βροντερά εχθές και οριστικά». Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, «επιβεβαιώνει γιατί αφενός θεωρούμε την απλή αναλογική μία βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και αφετέρου γιατί λέμε και ξαναλέμε ότι θα χρειαστούν οι δεύτερες εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερη η εντολή των πρώτων».
Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα του Documento, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, λέγοντας ότι το διάβασε με προσοχή, έκανε την παρακάτω δήλωση. «Πράγματι λέει μέσα, διαβάζω αυτολεξεί, ότι από στοιχεία που επιδείχθηκαν στο Documento, η παρακολούθηση Χατζηδάκη εννοώντας παρακολούθηση της ΕΥΠ ξεκίνησε 27.11.20 και κράτησε ως 17.11.21. Στο ίδιο δημοσίευμα, σε άλλο σημείο, σε αυτά που χρησιμοποιεί δήθεν ως αποδεικτικά για τα όσα γράφει το δημοσίευμα, λέει ότι η συνομιλία με τον κ. Γραφάκο, που είναι μία από αυτές που δημοσιεύει ως αποδεικτικά της παρακολούθησης της ΕΥΠ, έχει ημερομηνία 21/11.20, δηλαδή πριν από την ημερομηνία που δήθεν ξεκίνησε η παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ και σε άλλο σημείο, πάλι του ίδιου άρθρου, λέει ότι το μήνυμα το οποίο δημοσιεύει με τον κ. Κουκάκη είναι στις 24/12.19, δηλαδή πολύ πριν αρχίσει η εν λόγω παρακολούθηση με βάση τα όσα λέει το ντοκουμέντο. Όταν το ίδιο το δημοσίευμα, που χρησιμοποιείται ως κορωνίδα όλης αυτής της προσπάθειας που γίνεται για εργαλειοποίηση ενός ζητήματος και για πόλεμο στην κυβέρνηση, το ίδιο αυτό το δημοσίευμα έχει αυτές τις αντιφάσεις, δεν θα μπω στη λογική του να το αντιμετωπίσω και να το σχολιάσω σοβαρά».