Έστω και με μια δόση υπερβολής, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα social media είναι η σύγχρονη «Αγορά του Δήμου» της Αρχαίας Αθήνας. Καθημερινά διατυπώνονται εκατομμύρια γνώμες κι απόψεις. Μπορεί να είναι σοβαρές ή σαχλαμάρες. Tο «αποτύπωμα» της κάθε μέρας στα social media είναι μια συνισταμένη του τι απασχολεί το μυαλό της κοινότητας των χρηστών και κατ’ επέκταση της κοινής γνώμης.
Δυστυχώς, αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις και σχεδιάζουν πολιτικές ενδιαφέρονται να επηρεάσουν μονομερώς το διαδίκτυο. Εστιάζουν την προσοχή τους στο τι θα πουν και σχεδόν ποτέ δεν ακούνε το τι συζητιέται κάθε μέρα στην ψηφιακή «Αγορά του Δήμου». Για αυτό και σήμερα θα μπω στον κόπο να τους το δώσω να καταλάβουν.
Το «αποτύπωμα» της χθεσινής μέρας εμπεριέχει πολλά και σημαντικά μηνύματα. Η χθεσινή, ήταν μια μέρα που τα social media κατακλύστηκαν από συγκίνηση για το θάνατο του νεαρού και πολλά υποσχόμενου ηθοποιού Τόμας Πρωτόπαπα. Ο Τόμας έδινε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή, μετά το τροχαίο που είχε στις 17 Μαρτίου στην Αττική Οδό και όλο αυτό το διάστημα είχε εκφραστεί ένα πραγματικά μεγάλο διαδικτυακό ρεύμα αγάπης για το νεαρό ηθοποιό που κορυφώθηκε χθες, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του.
Το πρώτο μήνυμα είναι πως η καθημερινότητα δεν είναι μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις και αποκρατικοποιήσεις. Οι άνθρωποι καθημερινά ενδιαφέρονται και για άλλα ζητήματα που είναι απλά κι ανθρώπινα. Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό συνειδητοποιούν πως το νήμα της ζωής, ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοπεί με τον πιο άδικο τρόπο. Επειδή κάποιος δεν πρόσεχε την ώρα που οδηγούσε. Διότι όπως είναι γνωστό το “σμαρτάκι» του Τόμας ήταν σταματημένο στη ΛΕΑ της Αττικής Οδού και ένα βαν πήγε κι έπεσε πάνω του, τινάζοντάς τον «σαν καρυδότσουφλο», όπως είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες.
Κι εδώ είναι το δεύτερο σημαντικό μήνυμα που πρέπει να ακουστεί και να αναδειχθεί. Το μήνυμα «Προσέχετε τους άλλους». Η αδιαφορία δεν δημιουργεί απλώς προβλήματα, στοιχίζει σε ζωές. Η επιπολαιότητα και ο νεοελληνικός «ξερολισμός» στην οδήγηση, γίνονται αιτίες τραγωδιών. Ειδικά μέσα στην κρίση, με τα νεύρα τσιτωμένα και τον καθένα να είναι στον κόσμο των προβλημάτων του, είναι πολύ εύκολο ανά πάσα στιγμή να γίνει το κακό. Τις προάλλες μια τροχονόμος, μητέρα δυο παιδιών, έχασε επίσης άδικα τη ζωή της, όταν διερχόμενη οδηγός έπεσε πάνω της, στην Κηφισιά.
Τα τροχαία ατυχήματα, συνεχίζουν να είναι ένας εξαιρετικά άδικος τρόπος για να χάνουν άνθρωποι τη ζωή τους καθημερινά. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό δε, όταν νέοι άνθρωποι που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους, χάνονται μέσα σε μια στιγμή. Και μπορεί όταν ένας «ντιλιβεράς» με το παπάκι του, τραυματίζεται ή χάνει τη ζωή του, να μην το παίρνει είδηση κανένας, η ευαισθητοποίηση όμως που υπήρξε για τον Τόμας Πρωτόπαπας μπορεί να αξιοποιηθεί για την πρόληψη.
Κανένας δεν μπορεί να ζει στο προσωπικό του σύμπαν και να μην κοιτάζει γύρω του. Το να προσέχει τους άλλους είναι υποχρέωσή του αλλά και στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης του εαυτού του. Κι αυτό ισχύει πρωτίστως για την οδήγηση. Το να αλλάξουμε την κακή οδηγική συμπεριφορά θα είναι μια καλή αρχή για να αλλάξουμε νοοτροπίες και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Ιδού πεδίο δράσης λοιπόν για την Τροχαία, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Υπουργείο Μεταφορών να αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη συγκίνηση που εκφράστηκε και να τη διασυνδέσει, έξυπνα και δημιουργικά. με την ευαισθητοποίηση για τα τροχαία ατυχήματα. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις σήμερα στη νέα γενιά και να σε ακούσει πραγματικά. Επιπλέον, τις πληροφορίες τις προσλαμβάνει κυρίως «προσωποποιημένες», σαν αφηγήσεις ιστοριών προσώπων. Για αυτό και υπάρχει πραγματικά αυτή η ευκαιρία να συνειδητοποιηθεί η απειλή των τροχαίων ατυχημάτων μέσα από την ιστορία του Τόμας. Φαντάζομαι πως και η οικογένειά του, δεν θα είχε αντίρρηση για κάτι τέτοιο καθώς θα είναι ένας τρόπος ανταπόδοσης της μεγάλης αγάπης και στήριξης που ένιωσε από τον κόσμο όλο αυτό το δύσκολο διάστημα.
Μέσα από την τραγωδία του Τόμας, μπορεί πραγματικά να βγει κάτι καλό.
ΥΓ: Επειδή τους έχω ικανούς για όλα, όταν λέω να αξιοποιηθεί το momentum αυτής της συγκινησιακής φόρτισης, δεν εννοώ να βγει ο αρχηγός της Τροχαίας και να πει «Κοιτάξτε τι έπαθε ο Τόμας…»