Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Στα όρια της γραφικότητας κινείται πλέον η υπόθεση με την παραίτηση του πρέσβη της Ελλάδος στο Βερολίνο κ. Παναγιώτη Ζωγράφου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και δεύτερος εξάδελφος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Πηγές μας ανέφεραν ότι την ατζέντα και την ευθύνη για τις επαφές του κ. Σαμαρά με την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε η εθιμοτυπία της Καγκελαρίας.
Οι Γερμανοί ανέλαβαν από το σχεδιασμό της υποδοχής και της μετακίνησης έως και τη χωροθέτηση των σημείων που θα γίνονταν οι φωτογραφήσεις και οι κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες. Στην τράπεζα των συνομιλιών μάλιστα δεν είχε προβλεφθεί θέση για τον πρέσβη της Ελλάδος αφού δεν θα είχε προβλεφθεί θέση αναλόγου στελέχους από τη γερμανική πλευρά.
Επομένως, ένας κοινός νους δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς ένας διπλωμάτης καριέρας που έφθασε μάλιστα να υπηρετεί σε τόσο καίρια θέση αντέδρασε χωρίς ψυχραιμία, εν θερμώ, προκαλώντας τις χειρότερες εντυπώσεις για τη χώρα.
Από κει και πέρα θα πρέπει να μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα αν όντως ο κ. Ζωγράφος είχε ενημερώσει γραπτώς (κατά με την “Deutsche Welle”) το Μέγαρο Μαξίμου ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη γερμανική πρωτεύουσα «δεν ενδείκνυται για επίσκεψη τώρα» και ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται επ’ ουδενί να εισπράξει τη δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Μάλιστα φέρεται να είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα σε μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Την εκδοχή αυτή διέψευσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του λέγοντας ότι «ουδεμία εισήγηση με τέτοιο περιεχόμενο είχε υποβληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών από την Πρεσβεία Βερολίνου».
Την ίδια στιγμή δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί οι ισχυρισμοί του κ. Ζωγράφου ότι ενημερώθηκε για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο λίγες ώρες πριν από την άφιξή του. Αν ωστόσο είχε τόση αγωνία, αν ενημερωνόταν από τα ελληνικά ΜΜΕ και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες θα γνώριζε μια εβδομάδα πριν τι μετέδιδαν για το ταξίδι του πρωθυπουργού και την ατζέντα με την κ. Μέρκελ.
Σ’ αυτήν την υπόθεση κάποιος δεν λέει την αλήθεια ή έστω χρησιμοποιεί πληροφορίες που συνιστούν τη μισή αλήθεια. Το τίμιο και το δίκαιο θα είναι να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή παραιτήσεως που έστειλε ο κ. Ζωγράφος στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ ώστε να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ποιος ή ποιοι είναι εκείνοι που εκθέτουν τη σοβαρότητα της χώρας διεθνώς.