Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Με την τροπή που έχει πάρει η πανδημία του κορωναϊού covid-19 αλλά ακόμη περισσότερο με τις προβλέψεις των ειδικών που κάνουν λόγο ακόμη και για προσβολή έως και του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε κάθε είδους κρίση.
Αυτή τη στιγμή το καλύτερο μέτρο που προκρίνουν οι ειδικοί για να σταματήσουν την εξάπλωση είναι το «μένουμε σπίτι». Όμως η στρατηγική αυτή έχει δυο απρόβλεπτες παραμέτρους:
- Πρώτον, επειδή μένουμε σπίτι δεν γνωρίζουμε πραγματικά πόσα είναι τα κρούσματα, γιατί καταγράφουμε μόνο αυτά τα οποία ελέγχονται και
- δεύτερον υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό που είναι οι αντοχές της ίδιας της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει μια πραγματικότητα που έχουμε παραβλέψει τελείως και έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό του ίδιου του πολιτικού-διοικητικού μας συστήματος, με την ευρεία έννοια.
Όπως και η χώρα έτσι και αυτά είναι γεμάτα υπερήλικες με ειδικές παθήσεις σε όλες τις θέσεις κλειδιά. Από την εκτελεστική έως τη νομοθετική εξουσία, τη δημόσια διοίκηση, το στρατό, τις περιφέρειες και στους δήμους.
Το παράδειγμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που αναγκάστηκε να τεθεί σε καραντίνα μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή προβλεπόταν πολιτικά, ανέλαβε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Όμως αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να ισχύσει για όλους και για όλες τις θέσεις κλειδιά στη διοίκηση του κράτους. Δηλαδή με το που θα γίνεται διάγνωση του ιού για κάποιον θα πρέπει να υπάρχει έτοιμος ο αναπληρωτής του και να είναι δρομολογημένη, η αναπλήρωση.
Γιατί είναι διαφορετικό να απαιτηθεί η αναπλήρωση ενός, και διαφορετικό να διαπιστωθεί ξαφνικά ότι νοσούν 10, 20 ή και περισσότεροι κυβερνητικοί, κρατικοί ή διοικητικοί παράγοντες του κράτους.
Και το να χρειαστεί να αλλάξουν πολλά πρόσωπα ταυτόχρονα, χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για αυτό είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.
Το ζήτημα λοιπόν είναι να υπάρχει προετοιμασία και όχι εκ των υστέρων κάλυψη του προβλήματος. Αυτό είναι μια από τις βασικές αρχές στη διαχείριση κρίσεων.