Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Να γίνει το κέντρο «δεξαμενή φθηνών αγορών»

H πασχαλινή περίοδος ομολογουμένως δεν πήγε όπως θα ήθελαν ή όπως προσδοκούσαν οι έμποροι. Εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη λόγω των γενικότερων συνθηκών, που μοιραία οδηγεί σε πλήρη αναδιάταξη το χώρο του εμπορίου. Έναν κλάδο που δείχνει πια να μη μπορεί να φιλοξενήσει ούτε τους περίπου επαγγελματίες ούτε τους επαγγελματίες από ανάγκη. Ήταν κλασική τακτική επί χρόνια όσοι έψαχναν κάτι γρήγορο κι εύκολο να απασχοληθούν να ανοίγουν ένα μαγαζί. Τότε το χρήμα έρεε κι όλοι μπορούσαν να εξασφαλίσουν κάπως τα προς το ζειν. Αυτό δυστυχώς η ευτυχώς να τελείωσε.

Σήμερα το εμπόριο οδηγείται βιαίως προς μια νέα πραγματικότητα και ίσως μια κάποια λύση θα ήταν να γίνει αποδεκτή η νέα εποχή και τα δεδομένα της, για να μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προκήρυξε για το διάστημα από 16 έως 25 Μαίου δεκαήμερο ανοιξιάτικων προσφορών με στόχο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση.

Μια ενδιαφέρουμε αν μη τι άλλο πρωτοβουλία. Μπορεί όμως να συμβάλει πραγματικά στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί ; Το λέμε αυτό το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, είναι σύνθετο. Δεν είναι μόνον ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος, είναι και οι συνέπειες που υφίσταται λόγω της κρίσης (συχνοί αποκλεισμοί, συγκεντρώσεις κ.α.) που αποθαρρύνουν μέρος του πληθυσμού, όταν έχει ένα ευρώ να διαθέσει, να προτιμήσει τις επιχειρήσεις του κέντρου.

Τι μπορεί να γίνει ; Θα μπορούσε για παράδειγμα το κέντρο να μετατραπεί σταδιακά σε μια περιοχή «οικονομικών αλλά ποιοτικών λύσεων». Να περάσει στον καταναλωτή ότι αν επιθυμεί τη δέουσα ποιότητα στη δέουσα τιμή, μόνον οι επιχειρήσεις του κέντρου μπορούν να του το προσφέρουν. Να καταστεί δηλαδή «δεξαμενή φθηνών αγορών». Πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολλοί να ρίξουν νερό στο κρασί τους (έμποροι κι ιδιοκτήτες ακινήτων). Ίσως έτσι να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη διείσδυση των εμπορικών κέντρων και malls, πόσο μάλλον που στον ορίζοντα αχνοφέγγει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές….

Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να μετράμε το ένα λουκέτο μετά το άλλο…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων