Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Να κάνει πολλά σε λίγο χρόνο καλείται ο νέος Επίτροπος Καταναλωτών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νταντίνος

O νέος Επίτροπος για θέματα Προστασίας καταναλωτών, Neven Mimica, πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα την πρώτη επίσημη ακρόαση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επί τρείς και πλέον ώρες απαντούσε σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών των επιτροπών Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών καθώς και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις προτεραιότητες του και όραμα του για το χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε ενώ ταυτόχρονα εστίασαν στην γενική ικανότητα του να αναλάβει τη θέση αλλά και στις γνώσεις του πάνω στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Μετά την ακρόαση ακολούθησε συνέντευξη τύπου με τον ίδιο να απαντά σε ερωτήματα που αφορούσαν τόσο τον ίδιο όσο και το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει. Όντας φιλικός, ανοιχτός και καταβάλλοντας προσπάθειες να μιλά με σαφήνεια και πάντα στα αγγλικά τόνισε μεταξύ άλλων την χαρά του για την ανάληψη αυτής της νέας θέσης ευθύνης αλλά ταυτόχρονα και το γεγονός πως έχει στη διάθεση του μικρό χρονικό διάστημα καθότι το 2014 το συγκεκριμένο Κολέγιο Επιτρόπων ολοκληρώνει την θητεία του.

Επίσημα αναλαμβάνει τα καθήκοντα του την 1η Ιουλίου 2013, ημερομηνία ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή ένωση. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, δήλωσε κατά τον ορισμό του στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις 25 Απριλίου 2013:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνω τον ορισμό του Επιτρόπου του 28ου Μέλους μας, της Κροατίας. Neven Mimica είναι ένας έμπειρος και αφοσιωμένος Ευρωπαίος ικανός να προσφέρει πολλά στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα στο σημαντικό τομέα της προστασίας των καταναλωτών».

Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προστασίας των καταναλωτών γεννήθηκε στο Split των Δαλματικών Ακτών το 1953. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Έχει σπουδές πάνω στο εμπόριο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1997. Έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων αλλά και υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Επίσης, ήταν ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, την στιγμή της ανακοίνωσης του διορισμού του ως Ευρωπαίο Επίτροπο διατελούσε αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Κροατίας με αρμοδιότητες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων