Γράφει ο Economikos
Όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα τεστ αντοχής, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν στο “κόκκινο”. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε να χάνει μέχρι και 4%. Ο τραπεζικός κλάδος μέχρι και 6%.
Αν το αποτέλεσμα για τις ελληνικές τράπεζες ήταν τόσο θετικό όσο λένε οι διοικήσεις των τραπεζών, η ΤτΕ, το ΤΧΣ και η κυβέρνηση, τότε γιατί ανέβηκαν ακόμα και τα ομολογα; Μήπως η επιτυχία δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλη;
Συνολικά 25 τράπεζες απέτυχαν, εκ των οποίων τρεις στην Ελλάδα (Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) με βάση το μοντέλο που πρακτικά “μετρά ” τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2013, που αποτέλεσε τη “σταθερά” για τον έλεγχο των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών που ελέγχθηκαν.
Οι πανηγυρισμοί μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ στο τραπεζικό συστημα και στην κυβέρνηση, αφού το ζητούμενο που είναι η ρευστότητα στην αγορά θα αργήσει πολύ. Ακόμα και επικοινωνιακά να το δει κανείς ή από την ψυχολογική πλευρά επιχειρήσεων και πολιτών, αν οι τράπεζες είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και τόσο ισχυρές όσο μας λένε, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Αν δεν το κάνουν, για τον κόσμο όλοι αυτοί οι πανηγυρισμοί θα είναι “μια τρύπα στο νερό”.
Δεν μας είπαν ομως τι θα γίνει με τα κόκκινα δανεια και τι βρήκε η ΕΚΤ απο τους ελέγχους. Γιατί το “μαξιλάρι” ασφαλείας που “καλοβλέπει” ο Χαρδουβελης θα πρέπει να μείνει στο ΤΧΣ μέχρι το καλοκαίρι του 2015, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας που η τρόικα ζητεί να βρεθεί τρόπος κάλυψης μέχρι το τέλος του 2014.
Δεν μας είπαν επίσης, αν οι τράπεζες είναι θωρακισμένες έναντι μιας ενδεχόμενης “αναστάτωσης” στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας. Εκεί απέτυχαν στα τεστ αντοχής 9 τράπεζες, πολύ μεγαλύτερου μεγέθους των ελληνικών.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Κύπρο. Την ίδια επιτυχία παρουσίασαν, αλλά κι εκεί απέτυχαν. Τουλάχιστον έβαλαν φυλακή τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλο Χριστοδούλου.
Θα αντέξουν τους οποίους κραδασμούς λοιπόν; Για πόσο θα έχουν την ανοχή της ΕΚΤ και των Βρυξελλών για να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό τους οτι όλα στην Ελλάδα πάνε καλά;
Κι όσο τα εγχώρια ΜΜΕ συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και των τραπεζών, οι “επενδυτές” που μας φλομώνουν συνεχώς ότι έρχονται (και ακόμα δεν έχουν φτάσει) ενημερώνονται από τα διεθνή ΜΜΕ που δεν έχουν πελάτες τις ελληνικές τράπεζες και δεν τους ενδιαφέρει να παρουσιάσουν τα στοιχεία με ..πολιτικούς όρους.