Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Τα χθεσινά γεγονότα στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του ΟΣΦΠ μας τονίζουν για πολλοστή φορά το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «βία στα γήπεδα». Τα τελευταία 40 χρόνια καμία κυβέρνηση και κανένας Υπουργός δεν φρόντισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε η χώρα μας να απολαμβάνει τον δέοντα αθλητικό πολιτισμό. Την τελευταία εικοσαετία τα φαινόμενα βίας στους αθλητικούς και ειδικότερα στους ποδοσφαιρικούς χώρους διαρκώς εντείνονται με αποτέλεσμα να μετράμε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Είναι ένας άτυπος πόλεμος. Κι όμως η πολιτεία διαρκώς αδιαφορεί. Το καλύτερο παράδειγμα για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι με τον χουλιγκανισμό στην Αγγλία μετά από σειρά περιστατικών και αποκορύφωμα τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1985 στο Χέιζελ των Βρυξελλών, όταν 39 οπαδοί της Γιουβέντους σκοτώθηκαν κατόπιν επίθεσης οπαδών της Λίβερπουλ. Η Μάργκαρετ Θάτσερ, αποφάσισε να συγκαλέσει ένα ειδικό υπουργικό συμβούλιο με σκοπό την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και προέβη σε μια σειρά ανακοινώσεων που σάρωσαν τη λειτουργία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι κύριες πολιτικές που εφαρμόστηκαν προέβλεπαν πολύ αυστηρές ποινές φυλάκισης για όποιον συλλαμβανόταν να έχει συμμετοχή σε πράξεις βίας στα γήπεδα και επέβαλε αυτοβούλως επιπλέον ποινή αποκλεισμού στις αγγλικές ομάδες από την Ευρώπη. Τα μέτρα είχαν διττό χαρακτήρα αφενός την κατάλληλη κρατική- αστυνομική παρέμβαση και αφετέρου τον εξαναγκασμό των ομάδων να ελέγξουν τους οπαδούς τους και ιδιαιτέρως τους συνδέσμους που καλλιεργούσαν τον φανατισμό και χρησιμοποιούσαν ρητορική βίας.
Επίσης, καθιερώθηκε ο αυστηρότατος έλεγχος των οπαδών, ενώ έγιναν μεγάλες αλλαγές σε πάρα πολλά γήπεδα ώστε να δέχονται μόνον καθήμενους και να ελέγχονται καλύτερα από την αστυνομία. Σε όλα τα γήπεδα τοποθετήθηκαν κάμερες ασφαλείας σε πανοραμικά σημεία ώστε να ελέγχουν τους οπαδούς και παράλληλα να τους αποτρέπουν από πράξεις βίας. Επιπροσθέτως, οι οπαδοί που καταδικάστηκαν για χουλιγκανισμό όφειλαν να παρουσιάζονται στα αστυνομικά τμήματα όταν παίζει η ομάδα τους με απόρροια να μην μπορούν να μεταβούν στα γήπεδα.
Συνέπεια των μέτρων είναι στις περισσότερες χώρες να έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα επεισόδια εντός των γηπέδων. Όταν λοιπόν αποφασίσει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να δράσει ας αντιγράψει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.