Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Να σταματησουν οι Ενοπλες Δυνάμεις την Κοινωνική προσφορά

Γραφει ο Γιάννης Νικήτας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικότερα από το 2010 και έπειτα οι Ένοπλες Δυνάμεις βιώνουν δραματικές περικοπές. Οι προϋπολογισμοί των τριών κλάδων και του ΓΕΕΘΑ έχουν μειωθεί κατά 54%. Όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν παγώσει υπό τις ασφυκτικές δημοσιοοικονομικές συνθήκες. Τα επιτελεία έχουν συρρικνώσει τους προϋπολογισμούς τους καλύπτοντας πλέον μόνον πάγιες και ανελαστικές δαπάνες που αφορούν μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, ανταλλακτικά, αναλώσιμα).

Το 2015 ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέρχεται σε 3.250.225.000 ευρώ. Και για να έχετε ένα συγκριτικό μέγεθος, σε σχέση με το 2010, το οποίο το σημειώνω ως την αρχή της κρίσης, έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός κατά 46% και επιπλέον, δηλαδή κατά σχεδόν 2.900.000.000 ευρώ. Χρειάζεται, λοιπόν, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να λειτουργήσει περίπου με τα μισά χρήματα από ό,τι είχε το 2010. Επίσης οι πιστώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που είναι και το επόμενο το οποίο νομίζω πρέπει να ξέρετε, ανέρχονται για αυτό το χρόνο, για το 2015, σε 700 εκατομμύρια ευρώ και έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2010 κατά 65%. Το 2010 υπερέβαιναν το 1.300.000.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως οι πιστώσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα αναφέρονται σε πληρωμές παλαιοτέρων εξοπλιστικών προγραμμάτων προ του 2005. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Το 2009 στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπήρχαν πιστώσεις της τάξεις των 6.5 δις.
2. Το 2010 διατέθηκαν 6.1 δις.
3. Το 2011 δόθηκαν μόλις 4.9 δις.
4. Το 2012 ο πρϋπολογισμός μειώθηκε ακόμα παραπάνω και δαπανήθηκαν 4.15 δις.
5. Το 2013 περιλαμβάνονται 3.39 δις.
6. Το 2014 ξοδεύονται για το Υπουργείο Άμυνας 3.11 δις
7. Και το 2015 3.25 δις γεγονός που παρουσιάζει μια μικρή αύξηση εν συγκρίσει με το 2014 κάτι που φανερώνει την βελτίωση των δημοσιοοικονομικών μεγεθών.
Το παράξενο σε αυτή την χώρα είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι για όλες τις δουλειές. Μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων απασχολείται για φυσικές καταστροφές (ακόμα και περιορισμένης κλίμακας), για αεροδιακομηδές, για παροχή ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης. Τα προαναφερθέντα κοστίζουν και μάλιστα πολύ ενώ απομυζούν ακόμα και τους υφιστάμενους ελάχιστους οικονομικά πόρους. Έτσι λοιπόν βλέπουμε: αεροσκάφη τακτικών μεταφορών C-130 ή ελικόπτερα βαρέων μεταφορών CHINOOK να μεταφέρουν ασθενείς διότι τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ δεν πετάνε, ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης SUPER PUMA να εκτελούν αποστολές για το Λιμενικό Σώμα επειδή το τελευταίο έχει ελικόπτερα αλλά δεν πετάνε, δυνάμεις του Στρατού Ξηράς να αποχιονίζουν δρόμους επειδή οι περιφέρειες και αρμόδιες αρχές είναι άχρηστες να επιτελέσουν απλές και τυπικές διεργασίες πολιτικής προστασίας, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» του στόλου να περιφέρεται στο Αιγαίο ώστε να καλύψει υγειονομικές ανάγκες των ακριτικών νησιών. Κοινώς τις τρύπες και τις ανικανότητες των λοιπών υπηρεσιών του δημοσίου αναγκάζονται να τις καλύψουν οι Ένοπλες Δυνάμεις όταν αυτές μετά βίας καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες για εκπαίδευση και συντήρηση των οπλικών συστημάτων. Όλες οι παραπάνω αποστολές που εκτελούν με απόλυτη επιτυχία οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

1. Καταπονούν το υφιστάμενο υλικό με αποτέλεσμα τα μέσα να χρειάζονται περισσότερη συντήρηση. Όταν χρήματα για νέα μέσα δεν υπάρχουν τότε η χρήση του καθενός πρέπει να γίνεται μετά από ιδιαίτερη σκέψη.
2. Απομυζούν πόρους σε έμψυχο δυναμικό.
3. Δαπανώνται τεράστια χρηματικά ποσά σε καύσιμα και ανταλλακτικά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για την μεταφορά ενός ασθενή από Πάρο στην Αθήνα για πτήση 2 ωρών με αεροπλάνο C 130 κοστίζει 20.000 ευρώ .Το κόστος των αεροδιακομιδών με σούπερ πούμα κοστίζει από 5 εώς 7.000 ευρώ η ώρα. Αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ χρωστάει στην Πολεμική Αεροπορία συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ και είναι άγνωστο πότε και πως θα παρθούν αυτά τα χρήματα. Τα 90 εκατ. ευρώ άγγιξαν οι δαπάνες για αποστολές αεροπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης κατά την τελευταία τριετία. Οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν στα 38,5 εκατ. ευρώ κατά το 2007, όταν τη χώρα έπληξαν οι μεγάλες πυρκαγιές, σχεδόν διπλάσιες από την προηγούμενη χρονιά, που ήταν 19,5 εκατ. ευρώ. Ο πλέον δαπανηρός τύπος πυροσβεστικού αεροσκάφους είναι τα παλιά «Καναντέρ» (τύπου CL-215). Η αεροπορία υπολογίζει ότι στοιχίζει 9.685 ευρώ κάθε ώρα πτήσης, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται, εκτός από τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, οι εργατοώρες των τεχνικών που τα συντηρούν, οι μισθοί των πληρωμάτων και το κόστος μεταστάθμευσης σε περιφερειακά αεροδρόμια κατά τη θερινή περίοδο.

Στην ερώτηση: μα ποιος θα κάνει όλα αυτά που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τώρα η απάντηση είναι απλή. Θα τα κάνουν οι ανάλογες δημόσιες υπηρεσίες. Επιτέλους, ας σοβαρευτούν, ας αλλάξουν νοοτροπία, ας αποκτήσουν οργάνωση και πειθαρχία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να καλύπτουν άλλα κενά δημοσίων υπηρεσιών επειδή αυτές είναι ανίκανες να εκτελέσουν τη δουλειά τους στο ακέραιο. Δεν γίνεται να υπάρχουν ολοκαίνουργια ελικόπτερα και οι διαθεσιμότητες αυτών να είναι τραγικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία αξιοποιεί τα ελικόπτερα στο ακέραιο και με μεγάλη επιτυχία. Γι’ αυτό λοιπόν τόσο το Λιμενικό Σώμα, το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και το ΕΚΑΒ πρέπει να αξιοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό τα εναέρια μέσα τους και εν ανάγκη να αποκτήσουν καινούργια ομοίου τύπου ώστε επιτέλους να μειωθεί και η περιβόητη πολυτυπία που μια πραγματική αιμορραγία. Στη τελική ας παρθούν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αγοραστούν καινούργια ιπτάμενα μέσα πολιτικού τύπου όπως είναι ελικόπτερα για αεροδιακομηδές.
Εν κατακλείδι, χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι απειλές καραδοκούν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συγκεκριμένη αποστολή. Αυτή της διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας και της εδαφικής ασφάλειας αυτής. Σίγουρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να είναι κοντά στη κοινωνία. Όμως, πλέον το ταμείο είναι μείον και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανάγκη να αξιοποιούν ορθολογικά τους λιγοστούς πόρους που έχουν στη διάθεση τους και όχι να τους σπαταλούν επειδή οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχουν κενά και ελλείψεις. Ας φροντίσουν να τις καλύψουν. Χρήματα βρίσκονται μέσω Ε.Ε. Το βασικό πρόβλημα είναι η κακή νοοτροπία και η γενικότερη αντίληψη των πραγμάτων.

Χαρακτηριστικά δείτε εδώ:

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

σχετικα αρθρα

203 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img