Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Να τα βρει με τους Κούρδους επιχειρεί η Τουρκία

Σημαντική εξέλιξη για τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής αποτελεί το γεγονός ότι η Τουρκία ξεκίνησε συνομιλίες αφοπλισμού με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, γνωστό και ως PKK.

Η Άγκυρα ξεκίνησε τις συνομιλίες με το φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι επίσημα παραδέχονται διαπραγματεύσεις με ευρύτερη ειρηνευτική ατζέντα.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένο ότι το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην Ανατολική Τουρκία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Λεπτομέρειες για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων δεν έχουν δει το φώς της δημοσιότητας και είναι βέβαιο ότι είναι πολύ νωρίς να εκφραστεί αισιοδοξία για μια θετική έκβασή τους.

Η εφημερίδα Hürriyet έγραψε πως στελέχη της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) είχαν μια συνάντηση τετράωρης διάρκειας με τον Οτζαλάν την 23η Δεκεμβρίου με στόχο να τον πείσουν να καλέσει τους αντάρτες, που πολεμούν εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, να εγκαταλείψουν τα όπλα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, ο Οτζαλάν, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται σε απομόνωση στο νησί-φυλακή Ιμραλί ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, ζήτησε να του επιτραπεί να έχει άμεση επαφή με το PKK και να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του.

Η Άγκυρα είχε αρχίσει μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με στελέχη των ανταρτών το 2009, οι οποίες όμως είχαν αποτύχει.

Το αδιέξοδο ακολούθησε μια νέα έξαρση της αιματοχυσίας, όπου ήδη τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, έχουν σκοτωθεί λόγω του πολέμου χαμηλής έντασης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

To σημαντικό λοιπόν είναι πως η Τουρκία επιχειρεί εκ νέου να κλείσει ένα ανοιχτό μέτωπο στα νώτα της.

ΥΓ: Αυτά όλα τα παρακολουθεί κανένας εδώ ή το έχουμε αφήσει στη τύχη του το καράβι κι όπου μας βγάλει;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων