του Ιωάννη Π. Χουντή*
Ο Πρώτος Γύρος των Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας μας έδωσε κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Είναι φανερό πως οι περισσότερες από τετρακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρων, που τίμησαν την παράταξη με την συμμετοχή τους δείχνουν πως η πίστη των πολιτών, που ανήκουν από το κέντρο και δεξιά ιδεολογικά και πολιτικά δεν ενέχεται σε κεντρώα μορφώματα αλλά στην μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Μόνο αυτή είναι η δυναμική εναλλακτική επιλογή στην λαίλαπα της κυβερνώσης Αριστεράς και οι πολίτες απέδειξαν πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ‘’εν ζωή’’ κόμμα για το οποίο ενδιαφέρονται ενεργά σχεδόν μισό εκατομμύριο κόσμου επιβεβαιώνοντας και τα ποσοστά του Σεπτεμβρίου 2015. Από αυτήν, μόνο, αναμένουν την απαλλαγή τους από τον θίασο του Α.Τσίπρα.
Το δυναμικό αυτό κοινό της παρατάξεως οφείλει να αποτελέσει μία παρακαταθήκη για τον 8ο Πρόεδρο του Κόμματος, όποιος και αν είναι αυτός. Άτομα, που πρέπει να αξιοποιηθούν και να μείνουν κοντά στον χώρο της παρατάξεως, όποιον και αν επέλεξαν κατά την εσωκομματική διαδικασία. Δεν πρέπει να ξεχαστούν, όπως εντόνως λησμονήθησαν οι συμμετέχοντες των εκλογών του 2009.
Το πλέον σημαντικό στοιχείο, εν τούτοις, είναι η ιδεολογική κατεύθυνση που έδειξε η ψήφος των Νεοδημοκρατών κατά την χθεσινή διαδικασία. Ηχηρώ τω τρόπω και με την μεγαλύτερη σιγουριά ο κόσμος της παρατάξεως τοποθετήθηκε υπέρ της μετριοπάθειας, του εκσυγχρονισμού, του λεγομένου ‘’μεσαίου χώρου’’ μακρυά από ακρότητες. Η δεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πλέον. Το εγχείρημα φαίνεται να ναυαγεί με βάση την θέληση του εκλογικού της σώματος. Όπως φαίνεται η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να εισχωρήσει σε ακραία δεξιά ακροατήρια στα οποία κυριαρχούν οι άναρθρες κραυγές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Στόχος της οφείλει να είναι ο μεσαίος χώρος, όπου το Ποτάμι βρίσκεται σε αποσύνθεση και το κόμμα του Β.Λεβέντη δεν μπορεί να μακροημερεύσει, καθώς δεν αποτελεί πολιτική επιλογή. Μόνο τότε η ΝΔ θα επιστρέψει στην Κυβέρνηση, όπως στις μέρες του Κώστα Καραμανλή.
Είναι εμφανές και στρατηγικά ορθό να επιλέξει την διεύρυνση προς αυτούς τους πολίτες, αλλά με ιδεολογικό βάρος και συνέπεια και όχι απλά μία γενική και διόλου συγκεκριμένη πεποίθηση υπέρ του κεντρώου χώρο. Πρέπει αυτή η επιλογή να λάβει σάρκα και οστά μέσω προτάσεων, συγκεκριμένων θέσεων και φυσικά στοχευμένων μεταρρυθμίσεων, που θα κερδίσουν τους πολίτες, που σταδιακά όλο και περισσότεροι γύριζαν την πλάτη τους στην παράταξη μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή.
*Ο κ.Ιωάννης Π. Χουντής είναι Φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας |Δ.Σ. Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’