Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Ναι στην συμφωνία για περιφερειακά αεροδρόμια άλλα όχι σε αυτή για το Ελληνικό φαίνεται ότι λέει πλέον η κυβέρνηση μετά τις “δεσμεύσεις Βαρουφάκη” για προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
Πρόκειται για τους δυο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν ολοκληρωθεί άλλα οι συμβάσεις δεν έχουν περάσει από τη Βουλή.
Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι οι δυο περιπτώσεις ανήκουν μεν στην κατηγορία των αποκρατικοποιήσεων που μπορούν να επανεξεταστούν άλλα δεν μπορούν να συγκριθούν καθώς, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, “η περίπτωση του Ελληνικού ισοδυναμεί με ξεπούλημα”.
Δηλώνουν πάντως ότι θα επιχειρηθεί να αλλάξει και μέρος της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ώστε να εξασφαλιστούν κάποια επιπλέον οφέλη για το δημόσιο που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να επικοινωνήσει την αλλαγή στάσης στο πλαίσιο του “έντιμου συμβιβασμού”.
Στόχος πλέον φαίνεται ότι είναι να “περάσει”, ίσως με μικρές τροποποιήσεις, η σύμβαση με την κοινοπραξία Copelouzos-Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η συμφωνία προβλέπει 1,23 εκατ. ευρώ εφάπαξ τίμημα συν 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα.
Από την άλλη, φαίνεται ότι θα επιδιωχθεί η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το Ελληνικό, με αιτιολογία ότι η τελική συμφωνία δεν είναι συμφέρουσα για το δημόσιο.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επικαλεστεί την μελέτη του ΤΕΕ, σύμφωνα με την οποία η έκταση του Ελληνικού κοστίζει σχεδόν 3 δισ. ευρώ ενώ η συμφωνία με την εταιρεία του Ομίλου Λάτση έκλεισε στα 915 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η ίδια μελέτη κάνει λόγο για σοβαρές παρατυπίες και σκιές διαπλοκής κατά την διαγωνιστική διαδικασία.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι “δεν ειναι δυνατόν να προχωρήσουν ακόμη και οι γκρίζες ιδιωτικοποιήσεις”.
Πάντως, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι η υπογραφή της σύμβασης δεν βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, απορρίπτοντας την ένταση της Περιφέρειας Αττικής, πηγές της οποίας αναφέρουν ότι έχουν κι άλλα νομικά όπλα ώστε να σταματήσουν την, κατά την άποψη τους, ζημιογόνα για το δημόσιο συμφωνία, άλλα δηλώνουν ότι πλέον θα περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Αυτό που προκάλεσε πάντως εντύπωση στην Περιφέρεια ήταν το γεγονός ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήρθε μόλις δύο ώρες αφότου η ΕΕ έκανε αποδεκτό το e mail Βαρουφάκη στο οποίο γινόταν αναφορά για συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν προχωρήσει.