Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη ζήτησε αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» κατά 270 εκατομμύρια ευρώ και να υποδεχθεί νέες αιτήσεις έως την άνοιξη του 2014. Το ΥΠΑΝ εξεπλάγη και ανακοίνωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια μέσω των τραπεζών να ενισχυθεί το πρόγραμμα δίχως να χαθούν χρήματα και να μην απορριφθούν οι αιτήσεις που ήδη έχουν γίνει.
Με το πρόγραμμα αυτό ενισχύονται νοικοκυριά για να κάνουν επενδύσεις ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών με αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης, αντικατάσταση των κουφωμάτων κ.α. Το ΥΠΕΚΑ υπολογίζει μια θετική επίπτωσή του στις δραστηριότητες παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συμβάλλει μεταξύ άλλων στην τόνωση της απασχόλησης με περίπου 10.400 θέσεις εργασίας. Επίσης, έχει θετικές επιπτώσεις σε ζητήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και σε ζητήματα χρησιμοποίησης πρώτων υλών που σε ποσοστό άνω του 70% παράγονται από ελληνικές βιομηχανίες-βιοτεχνίες.
Ως γνωστόν, τα ελληνικά σπίτια και κτίρια γενικότερα δαπανούν 70% περισσότερη ενέργεια από τα αντίστοιχα της βόρειας Ευρώπης παρά τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει ήδη αυξηθεί πρόσφατα κατά 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον αιτήσεις χρηματοδότησης στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου και διαμορφώνεται συνολικά στα 470 εκατ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 130 εκατ. που είναι η συμμετοχή των τραπεζών. Με τα 600 εκατ. ευρώ μπορούν συνολικά να εξυπηρετηθούν περίπου 60.000 έργα.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιαν. Μανιάτης ζητά την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης βρίσκονται στο στάδιο λήψης προέγκρισης δανείου. Έχουν εκδοθεί 50.000 πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο δικαιολογητικό για την αίτηση) και άλλα 5.500 βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Επίσης 31.000 αιτήσεις έχουν ήδη υπαχθεί και άλλες 13.000 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες. Τέλος, 12.000 έργα έχουν εκταμιευθεί πλήρως και 14.000 έχουν λάβει προκαταβολή.
Το πρόγραμμα είναι χωρίς αμφιβολία κρίσιμο, με πολλαπλά οφέλη. Όμως, παρά τις επιδοτήσεις παραμένει ακριβό και μάλλον … παλιάς τεχνολογίας. Όποια εξωτερική εργασία γίνεται σε ένα κτίριο, χρειάζεται άδεια που έχει κόστος σαν να πρόκειται για νέο κτίριο. Θυμάμαι πριν δέκα χρόνια που βάψαμε ένα διόροφο σπίτι, το κάναμε χωρίς άδεια, διότι το κόστος της ήταν ίσο με το κόστος του βαψίματος. Πήραμε μεγάλο ρίσκο, γιατί αν έπεφτε από τη σκαλωσιά ο εργάτης, θα πηγαίναμε φυλακή. Υποθέτω μετά βεβαιότητας, ότι τέτοια «χαράτσια» θα βαρύνουν και την «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον».
Είναι σκόπιμο, για την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση των σπιτιών να μην χρειάζονται κοστοβόρες άδειες, παρά μόνο ένα παράβολο (πχ 100 ευρώ ανά όρο).
Δεύτερον, δεν ξέρω αν το πρόγραμμα καλύπτει τις εξωτερικές ή εσωτερικές μονώσεις των τοίχων με νέας τεχνολογίας Πάνελ, αλλά αυτή είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αν δεν περιλαμβάνονται, πρέπει να μπουν στο πρόγραμμα και με ισχυρή ενίσχυση γιατί είναι πανάκριβα. Η ιδέα του κ. Μανιάτη είναι καλή, αρκεί να μην καταλήξει σαν την «πράσινη ανάπτυξη» του Παπανδρέου…