Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

NASA: Kίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια πενταπλάσιος για τους αστροναύτες

Μελέτη της NASA αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια είναι πενταπλάσιος από το κανονικό για τους αστροναύτες των αποστολών Apollo στη Σελήνη.

Αιτία δεν μπορεί παρά να ήταν η κοσμική ακτινοβολία.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ανησυχητικό μεν όχι απόλυτο δε αφού το δείγμα ήταν μικρό: 24 αστροναύτες έχουν ταξιδέψει σε απόσταση άνω των μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη, πέρα από την προστασία του γήινου μαγνητικού πεδίου.

Όλοι τους ήταν αστροναύτες των αποστολών Apollo που εκτοξεύτηκαν σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, από τον Δεκέμβριο του 1968 έως τον Δεκέμβριο του 1972.

Οι οκτώ από τους 24 αστροναύτες έχουν πεθάνει, και οι επτά από αυτούς συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη (τα αίτια θανάτου του όγδοου δεν έχουν γίνει γνωστά).

Οι τρεις από τους επτά θανόντες, απεβίωσαν λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, αναφέρουν στην επιθεώρηση Scientific Reports ερευνητές της NASA και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Το ποσοστό αυτό είναι πέντε φορές μεγαλύτερο σε σχέση με 33 εκπαιδευμένους αστροναύτες που δεν πέταξαν ποτέ, αλλά και σε σχέση με 35 αστροναύτες που είχαν πετάξει μόνο σε χαμηλή γήινη τροχιά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων