Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

NASA: Νέες εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από την επιφάνεια του Άρη

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από την αποστολή του πέμπτου της διαστημικού ρόβερ στον Άρη, του τεχνολογικά εξελιγμένου Perseverance.

Το διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης και έχει ήδη συγκεντρώσει πολύτιμα δεδομένα στις κάρτες μνήμης του, μεταδίδοντας τα σε ηλεκτρομαγνητικά «πακέτα» προς τη Γη.


Από ύψος 700 χιλιομέτρων, το Mars Reconnaissance Orbiter φωτογράφισε το ανοιχτό αλεξίπτωτο με φόντο τον πλανήτη. Η NASA υπόσχεται δημοσιοποιήσει επιπλέον φωτογραφίες, βίντεο με ήχο και στοιχεία τις επόμενες ημέρες.

Το Perseverance προσεδαφίστηκε στο κρατήρα Jezero, κοντά στον ισημερινό του Άρη, αναζητώντας ίχνη προαιώνιας μικροβιακής ζωής. Σήμερα το εξάτροχο ρομποτικό όχημα θα αρχίσει να τραβά περισσότερες πανοραμικές φωτογραφίες του γύρω χώρου, εξηγεί η διευθύντρια στρατηγικής της αποστολής, Pauline Hwang.

Το πεδίο ερευνών βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τα απομεινάρια ενός αρχαίου δέλτα ποταμού, στις όχθες μιας λίμνης που δεν υπάρχει πια. Το έδαφος βρίσκεται στο όριο δύο ξεχωριστών γεωλογικών επιφανειών – μία ομαλή που περιλαμβάνει σκούρα, ηφαιστειακά βράχια και μία πιο ανώμαλη με ορυκτά που περιέχουν το μέταλλο ολιβίνη.

Η ομάδα ανυπομονεί να αρχίσει την εξερεύνηση του κρατήρα, λέει η δεύτερη στην ιεραρχία του πρότζεκτ Katie Stack Morgan. «Βλέπουμε διαφορετικά χρώματα, τόνους και συστάσεις, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη διαδικασία εναπόθεσης.»

Tο Perseverance θα μελετήσει τα βράχια σε μία επιφάνεια 1,2 χιλ. επί 1,2 χιλιομέτρων. Ένας από τους στόχους της μεγαλόπνοης αποστολής κόστους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι η συλλογή βράχων που μελλοντικές αποστολές θα φέρουν πίσω στη Γη για τις πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων