Ο ήλιος θα «αναποδογυρίσει» μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς το μαγνητικό πεδίο του αλλάζει πολικότητα, γεγονός που θα προκαλέσει παράπλευρες συνέπειες σε όλο το ηλιακό σύστημα.
Αν και μπορεί να ακούγεται σαν μια καταστροφική εξέλιξη, δεν χρειάζεται να τρέξουμε να σωθούμε. Ο ήλιος αλλάζει πολικότητα, μετατοπίζεται ο μαγνητικός βορράς και νότος του κάθε έντεκα χρόνια, μέσω ενός εσωτερικού μηχανισμού τον οποίο δεν έχουμε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουμε.
Αυτή η αλλαγή ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε όλο το γαλαξία, όπως γεωμαγνητικές καταιγίδες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τους δορυφόρους και να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος.
Η Nasa δήλωσε τον Αύγουστο ότι η αλλαγή θα μπορούσε να συμβεί εντός τριών ή τεσσάρων μηνών, αλλά είναι αδύνατο να δοθεί μια πιο συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι επιστήμονες δεν θα γνωρίζουν για άλλες τρεις εβδομάδες αν η αλλαγή έχει ολοκληρωθεί.
Ο αντίκτυπος της μεταφοράς θα είναι μεγάλος καθώς το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου ασκεί επιρροή πέρα από τον Πλούτωνα και το μακρινό Voyager της NASA που βρίσκεται κοντά στην άκρη του διαστρικού χώρου.
Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από ερευνητές στο Αστρικό Παρατηρητήριο Wilcox του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το οποίο παρακολουθεί το μαγνητικό πεδίο του ήλιου σε καθημερινή βάση.
Ο Τοντ Χοεκσίμα, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Wilcox, δήλωσε ότι η αλλαγή της πολικότητας γίνεται σταδιακά καθόλη τη διάρκεια των έντεκα χρόνων μέσα από περιοχές έντονης μαγνητικής δραστηριότητας, που είναι γνωστές ως ηλιακές κηλίδες, που σταδιακά κινούνται προς τους πόλους, διαβρώνοντας την υπάρχουσα πολικότητα.
Στο τέλος το μαγνητικό πεδίο μειώνεται στο μηδέν, πριν φτάσει στην αντίθετη πολικότητα. «Είναι κάτι σαν μια παλίρροια που έρχεται και φεύγει», είπε ο Χοεκσίμα. «Κάθε λίγο το κύμα φέρνει λίγο περισσότερο νερό και τελικά φτάνουμε στην πλήρη αντιστροφή».
Μια από τις πιο αισθητές επιδράσεις στη Γη θα είναι μια ώθηση στην εμφάνιση, το εύρος και την προβολή του Βορείου Σέλας. «Δεν είναι ένα καταστροφικό γεγονός, είναι απλώς ένα γεγονός μεγάλης κλίμακας που έχει κάποιες πραγματικές επιπτώσεις, αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε», πρόσθεσε ο Χοεκσίμα.