Το 2021 ήταν το έκτο θερμότερο έτος, μαζί με το 2018, σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες εκθέσεις της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard (GISS) της NASA, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2021, ήταν 0,85 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Η NASA χρησιμοποιεί την περίοδο 1951-1980 ως περίοδο αναφοράς για να δει πώς μεταβάλλεται η παγκόσμια θερμοκρασία με την πάροδο του χρόνου.
Συλλογικά, τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι τα θερμότερα έτη από τότε που άρχισε η σύγχρονη καταγραφή το 1880. Αυτά τα ετήσια δεδομένα θερμοκρασίας αποτελούν το παγκόσμιο αρχείο θερμοκρασίας. Σύμφωνα με το αρχείο αυτό, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2021 ήταν περίπου 1,1 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Η επιστήμη δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Η κλιματική αλλαγή είναι η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας», δήλωσε ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον.
«Οκτώ από τα 10 θερμότερα έτη στον πλανήτη μας καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για τολμηρή δράση ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας μας και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η επιστημονική έρευνα της NASA σχετικά με το πώς η Γη αλλάζει και θερμαίνεται, θα καθοδηγήσει τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει την κλιματική απειλή και να μετριάσει τις καταστροφικές επιπτώσεις της».
Αυτή η τάση αύξησης της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη: Οι πάγοι της Αρκτικής μειώνονται, η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι πυρκαγιές γίνονται πιο επικίνδυνες και τα πρότυπα μετανάστευσης των ζώων μετατοπίζονται. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο πλανήτης – και πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτή η αλλαγή – είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα ώστε να προετοιμαστεί και να προσαρμοστεί σε έναν θερμότερο κόσμο, αναφέρουν οι επιστήμονες της NASA.
Μετεωρολογικοί σταθμοί, πλοία και ωκεάνιες σημαδούρες σε όλο τον κόσμο καταγράφουν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτές οι επίγειες μετρήσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας, επικυρώνονται με δορυφορικά δεδομένα από το Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) του δορυφόρου Aqua της NASA. Οι επιστήμονες αναλύουν αυτές τις μετρήσεις χρησιμοποιώντας αλγορίθμους υπολογιστών για την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων στα δεδομένα και τον έλεγχο της ποιότητας για τον υπολογισμό της παγκόσμιας μέσης διαφοράς της θερμοκρασίας για κάθε έτος. Η NASA συγκρίνει την εν λόγω παγκόσμια μέση θερμοκρασία με την περίοδο αναφοράς 1951-1980.
Αυτή η βασική γραμμή αναφοράς περιλαμβάνει τα κλιματικά πρότυπα και τα ασυνήθιστα ζεστά ή ψυχρά έτη που οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη μέση θερμοκρασία κάθε έτους, όπως τα κλιματικά μοτίβα La Nina και El Nino στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη ανάλυση της NOAA επίσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας το 2021, ήταν η έκτη υψηλότερη από την έναρξη της καταγραφής της το 1880. Οι επιστήμονες της NOAA χρησιμοποιούν πολλά από τα ίδια ακατέργαστα δεδομένα θερμοκρασίας στην ανάλυσή τους και έχουν διαφορετική περίοδο αναφοράς (1901-2000) και μεθοδολογία.
«Η πολυπλοκότητα των διαφόρων αναλύσεων δεν έχει σημασία επειδή οι ενδείξεις είναι τόσο ισχυρές», δήλωσε ο Γκάβιν Σμιτ, διευθυντής του GISS, του κορυφαίου κέντρου της NASA για τη μοντελοποίηση του κλίματος και την έρευνα για την κλιματική αλλαγή. «Οι τάσεις είναι όλες ίδιες, επειδή είναι τόσο μεγάλες».
Το πλήρες σύνολο δεδομένων της NASA για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2021, καθώς και λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες της NASA διεξήγαγαν την ανάλυση, είναι διαθέσιμα εδώ.