Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο κυβερνοχώρος είναι το νέο μέτωπο στον παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ. Η σχετική επίσημη δήλωση έγινε μετά από την προγραμματισμένη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του οργανισμού.
«Σήμερα, συναντηθήκαμε στο πλαίσιο της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού για να εξετάσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ. Στρέψαμε επίσης την προσοχή μας στον κυβερνοχώρο. Συμφωνήσαμε ότι θα αναγνωρίσουμε τον κυβερνοχώρο ως ένα επιχειρησιακό τομέα, ακριβώς όπως τον αέρα, τη θάλασσα και τη στεριά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε πως έχει καταστεί σαφές ότι σοβαρές κι επικίνδυνες για την ασφάλεια της Συμμαχίας επιθέσεις μπορεί να ξεκινήσουν στο διαδίκτυο και μεταξύ δικτύων υπολογιστών εξίσου εύκολα όπως μπορούν στο συμβατικό πεδίο της μάχης.
«Οι περισσότεροι κρίσεις και συγκρούσεις σήμερα έχουν μια διάσταση στον κυβερνοχώρο», συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ, «Έτσι, το να χρησιμοποιούμε τον κυβερνοχώρο ως επιχειρησιακό τομέα θα μας δώσει τη δυνατότητα για την καλύτερη προστασία των αποστολών και επιχειρήσεων μας».
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ρόλο της Συμμαχίας; Πρακτικά, μετατρέποντας τον κυβερνοχώρο σε επίσημη εμπόλεμη ζώνη σημαίνει ότι οι επιθέσεις που ενδεχομένως θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Την ενεργοποίηση, δηλαδή, της συλλογικής δράσης εκ μέρους της 28-μελούς αμυντικής Συμμαχίας κατά του δράστη του περιστατικού που στόχευσε σε οποιονδήποτε ΝΑΤΟικό σύμμαχο.
Μέχρι σήμερα, μόνο οι δράσεις σε παραδοσιακά-συμβατικά θέατρα επιχειρήσεων – ξηράς, θαλάσσης ή αέρος – είχαν αυτή τη δυναμική. Και βέβαια, η τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 5 ήταν μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Συνεπώς, αυτό που αντιλαμβανόμαστε – σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών – είναι ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερη απειλή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι υπήρξε πολλάκις θύμα πολλαπλών και συνδυαστικών κυβερνο-επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. Οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν επίσης ότι ο ISIS αναπτύσσει επίσης δυνατότητες επίθεσης και προσβολής του κυβερνοχώρου.
Παράλληλα, οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συνέκλιναν στο γεγονός ότι το γεωπολιτικό τοπίο στην Ευρώπη εξελίσσεται ραγδαία. Για τον λόγο αυτό συμφώνησαν στην εγκαθίδρυση τεσσάρων ενισχυμένων ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια για την ενίσχυση της παρουσίας του οργανισμού στη Ρουμανία, ενώ η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) πρόκειται να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Πηγές: Euronews, AFP, Reuters