Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει να καθησυχάσει τη Ρωσία τη Δευτέρα σχετικά με το ότι στρατεύματα που πρόκειται να αναπτύξει στη Βαλτική και την Πολωνία το επόμενο έτος έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο μιας σπάνιας συνάντησης των απεσταλμένων της Συμμαχίας με εκείνες του Κρεμλίνου, που είναι όμως απίθανο να επιλύσουν τις μακροχρόνιες διαφορές τους.
Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το φόρουμ που φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων τους πρεσβευτές του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου και τον διπλωμάτη της Ρωσίας που είναι επικεφαλής των θεμάτων που άπτονται της Συμμαχίας, θα συνεδριάσει για τρίτη φορά φέτος, με την κρίση στην Ουκρανία να εξακολουθεί να αποτελεί την κορυφαία ανησυχία για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ανησυχεί για τη στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της. «Υπολογίζουμε στην ύπαρξη μιας ειλικρινούς συζήτησης για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη … συμπεριλαμβανομένων … των συνεπειών των ενισχύσεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική περιφέρεια», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Alexander Grushko, την Παρασκευή.
Με τις διμερείς τους σχέσεις να κυμαίνονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα, η καταστροφική βομβιστική εκστρατεία της Ρωσίας στο Χαλέπι, η οποία δεν αναμένεται να συζητηθεί, έχει προσφέρει ένα σκοτεινό τοπίο για τη συνάντηση, ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι.
Ωστόσο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, κυρίως η Γερμανία, έχουν ασκήσει πιέσεις για μια συνάντηση με τον Grushko προκειμένου να δόσουν εξηγήσεις για ποιο λόγο αποστέλλονται από το ΝΑΤΟ τέσσερα πολυεθνικά τάγματα που αριθμούν 4.000 στρατιώτες στα πρώην σοβιετικά κράτη της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας από τις αρχές του 2017.
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι τα στρατιωτικά αυτά τμήματα είναι μικρά σε σύγκριση με τους 330.000 στρατιώτες τους οποίους η Συμμαχία πιστεύει πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στο δυτικό της τμήμα, κοντά στη Μόσχα από τον Μάιο.
Παράλληλα, οι Σύμμαχοι λένε ότι τα τέσσερα τάγματα, που θα υποστηρίζονται από πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις με εκ επριτροπής σύστημα, δικαιολογούνται από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, γεγονός που ανησύχησε έντονα τις χώρες της Βαλτικής με το φόβο ότι θα είναι οι επόμενες.
«Η όλη ιδέα με τις ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις είναι η αποτροπή της σύγκρουσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, νωρίτερα αυτό το μήνα, έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εσθονίας.
Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, Curtis Scaparrotti, είπε επίσης αυτό το μήνα πως προσβλέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας οι μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις που συχνά πραγματοποιεί η Ρωσία, με πολύ μικρή προειδοποίηση. «Η Ρωσία δεν έχει παρουσιάσει διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Γαλλία και Γερμανία επιδιώκουν επίσης να εφαρμόσουν μια συμφωνία ειρήνης για την ανατολική Ουκρανία, όπου η Δύση κατηγορεί το Κρεμλίνο πως παρέχει χρήματα και όπλα για τους αντάρτες. Η Μόσχα το αρνείται, λέγοντας ότι η βία στη βιομηχανική ανατολική Ουκρανία, που έχει κοστίσει τη χωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, είναι το αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου.
Μολοταύτα, στους κόλπους της Συμμαχίας αναμένουν και τη στάση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, πάνω στο ζήτημα. Συγκεκριμένα, διπλωμάτης που εργάζεται στο ΝΑΤΟ δήλωσε: «Δεν μπορούμε να διαβάσουμε τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Υπάρχει πιθανότητα ολικής αλλαγής στην πολιτική της», επικαλούμενος τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων για τη συμφιλιωτική προσέγγιση του Trump στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ωστόσο, αυτό που ελπίζει η πλειοψηφία των Συμμάχων είναι ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα μπορέσουν να συζητήσουν και να συμφωνήσουν ως προς τους κοινούς κανόνες των στρατιωτικών ασκήσεων κατά μήκος των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων τους, καθώς και οι δύο πλευρές εντείνουν συνεχώς τις στρατιωτικές τους ασκήσεις.
Πηγές: Reuters, Euronews