Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουνίας η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υστερα από αρκετούς μήνες εντάσεων ως και διαρκή προκλητική και απειλητική ρητορική από πλευράς Αγκυρας η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Παρά τα αρκετά ενδιάμεσα θετικά βήματα από Αθήνα και Αγκυρα η κατάσταση είναι δύσκολη και μεταξύ άλλων θα εξεταστούν ζητήματα όπως η επανάληψη των διπλωματικών επαφών σε επίπεδο επιτροπών υψηλόβαθμων διπλωματών, η οικονομική διπλωματία, η επιστροφή στις επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κ.λπ. Ας μη λησμονούμε ότι η Αγκυρα πάντοτε επιδιώκει διευρυμένη και πολυθεματική ατζέντα για τις συζητήσεις, ενώ πάγια θέση μας είναι ότι συζητάμε μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι επαφές θα είναι δύσκολες και ειδικά με την πρόσφατα ενισχυμένη ομάδα του Ερντογάν.
Η παρουσία του έμπειρου Χακάν Φιντάν (επί 13 χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών) ως νέου υπ. Εξωτερικών (με αμερικανικές υψηλόβαθμες διασυνδέσεις), σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του Καλίν στη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ και του πρέσβη Κίλιτς στη θέση του Καλίν, προφανώς δημιουργεί επιπρόσθετο ενδιαφέρον.
Από την άλλη πλευρά, ο νέος υπ. Αμυνας και πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός εν αποστρατεία Γιασάρ Γκιουλέρ ποτέ δεν διαφοροποιούνταν από τις θέσεις Ερντογάν (υπηρέτησε ως υπαρχηγός και αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα διαμορφωθεί η νέα ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στις τακτικές κρίσεις).
Ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα (εδώ και 4-5 μήνες) Τσαγατάι Ερτσιγιές είναι ειδικός στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας και πριν έρθει στη χώρα μας ήταν γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπ. Εξωτερικών. Πρόκειται για πολύπειρο διπλωμάτη ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά με τα οποία ασχολείται ήδη από το 1987. Ο ίδιος έχει, άλλωστε, πάρει μέρος κατά διαστήματα και στις διερευνητικές επαφές των τελευταίων ετών μαζί με τον γνωστό υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Αναφορικά με την επανάληψη των διμερών επαφών μας με την Αγκυρα καθοριστικός είναι ο ρόλος των Αμερικανών, των Γερμανών, αλλά και σε νατοϊκά θέματα του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ του οποίου η θητεία ανανεώθηκε για άλλους 15 μήνες.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός και ο δυνατός γνώστης των θεμάτων (ειδικά από νομικής πλευράς) νέος υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχουν πάρα πολλή δουλειά μπροστά τους.