Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ με τρία πολεμικά πλοία κατευθύνεται άμεσα στο Αιγαίο για να συνδράμει στον τερματισμό της δράσης των δικτύων διακινητών προσφύγων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας του Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης
Όπως δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, οι ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο της άλλης χώρας. Η αποστολή δεν θα είναι για να κάνει επαναπροωθήσεις ή να σταματάει τα προσφυγικά σκάφη. Ο σκοπός είναι να γίνει παρακολούθηση στις εγκληματικές δραστηριότητες και την παράνομη διακίνηση και αυτό θα γίνει σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε σαφές ότι η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2, στην παρούσα φάση υπό γερμανική διοίκηση, θα πραγματοποιήσει αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αποστολή δεν «είναι για να σταματήσουμε ή να απωθήσουμε προσφυγικά σκάφη» συνέχισε λέγοντας ο ίδιος γνωστοποιώντας την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής αποστολής κατόπιν αιτήματος Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε με τη σειρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή», συνέχισε λέγοντας ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Παράλληλα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και συμπλήρωσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.
Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία υπέβαλαν αίτημα στο ΝΑΤΟ για συνδρομή στο Αιγαίο με σκοπό την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λίγο μετά από την ανακοίνωση σχετικού γερμανο-τουρκικού σχεδίου από την Άγκυρα, στη διάρκεια επίσκεψης της καγκελαρίου Α. Μέρκελ στη γειτονική χώρα.
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα, εξαιτίας της τραγωδίας με το ελικόπτερο. Σε δήλωσή του, τόνισε πως «Με σκληρές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καταφέραμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μία συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης».
Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.
thepressproject.gr