Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Νατοϊκή άσκηση με μεγάλο εθνικό ενδιαφέρον

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Από 29 Ιουνίου έως 03 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο συνέδριο (workshop) της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Regional Exercise – REGEX 2015», η οποία φιλοξενήθηκε στη Χώρα μας, οργανώθηκε και εκτελέσθηκε από το ΓΕΣ/ΔΙΣΧΕΑ.Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση στις διαδικασίες σχεδίασης ασκήσεων (exercise planning) στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Η εκπαίδευση απευθύνθηκε σε στελέχη κρατών – μη μελών του ΝΑΤΟ και επικεντρώθηκε σε αντικείμενα σχετικά με την βελτίωση της κατανόησης και την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των χωρών που συνεργάζονται με αυτό (partners).

Στην REGEX 2015 συμμετείχαν στελέχη από 13 χώρες (Αλγερία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πακιστάν, Κιργισία, Ιορδανία, Κατάρ, Τυνησία, Ουκρανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, πΓΔΜ, Σερβία), επιτελείς από του Διακλαδικό Στρατηγείο της Νάπολης (JFC Naples), ενώ η εκπαίδευση διεξήχθη από Έλληνες Αξιωματικούς.

Οι Νατοϊκές ασκήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς η τριβή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας με ξένους στρατούς διαμορφώνει νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία και αντίληψη ενώ αξιολογείται η ικανότητα του προσωπικού σε σχέση με άλλους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων