Και εκεί που παρακολουθούσα την χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη στον Χατζηνικολάου και νόμιζα πως δεν μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα, ξαφνικά ακούω έντρομος δια στόματος αυτού του πολιτικού νάνου του Σύριζα να τονίζει πως ‘’αναγνωρίζει τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν ήταν Γενοκτονία’’.
Ακριβώς έτσι όπως σας το περιέγραψα!. Ντροπή και απογοήτευση έλουσαν το σώμα μου, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να το αντιληφθώ, βρέθηκαν στο μυαλό μου εικόνες και ιστορίες από τον ξεριζωμό και τις θηριωδίες της Τουρκίας απέναντι σε άμαχους ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά βρέφη, και τρόμαξα! Ναι τρόμαξα φίλοι μου γιατί αν κάτι μας έχει διδάξει η Ιστορία είναι πως αλλάζει και αλλοιώνεται αν εμείς την ξεχάσουμε, την λησμονήσουμε και την βεβηλώσουμε.
Είναι γνωστή η άποψη του κ. Φίλη, σχετικά με τον γεγονός που συνέβη, όσο απαίσια και αν είναι το Σύνταγμα του δίνει το δικαίωμα να την εκφράσει ελεύθερα και απρόσκοπτα, όμως ήλπιζα πως ο Θεσμικός του ρόλος σαν Υ. Παιδείας θα τον εμπόδιζε από το να θέσει σε δημόσια διαβούλευση, διχασμό και αντιπαράθεση ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
‘’’Κύριε’’ Φίλη, φίλος σας δεν είμαι, και ούτε σκοπεύω να γίνω αλλά καλό θα ήταν ακόμη και σε αυτήν την ηλικία να πάρετε ένα πτυχίο ΑΕΙ, έτσι για να μπορέσετε να κατανοήσετε την διάκριση μεταξύ Εθνοκάθαρσης και Γενοκτονίας. Δεν μπορείς ; Κανένα πρόβλημα ‘’σύντροφε’’ θα σου την εξηγήσω εγώ.
Ως γενοκτονία ονομάζουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τα μαζικά εγκλήματα που αποβλέπουν στη συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο. Η γενοκτονία μπορεί να επιδιωχθεί είτε με σειρά ομαδικών φόνων, όλων ή σχεδόν όλων των μελών μιας φυλής, είτε με συστηματική εξασθένιση αυτής (με διάφορα μέσα) μέχρι τη βαθμιαία εξάλειψή της φυλής. Στα βίαια δε μέσα αυτά περιλαμβάνονται και σειρά απαγορευτικών μέτρων επί εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών, ηθικών, ιστορικών ή άλλων παραδόσεων προκειμένου να επέλθει διαφοροποίηση ή αλλοίωση της καταδιωκόμενης φυλής με βέβαιη την συν τω χρόνω απώλεια του εθνικού και φυλετικού γνωρίσματος της.
Επίσης Η Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία και πρόσφατα από την Σουηδία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αριθμός πολιτειών και πόλεων, περιλαμβανομένης και της Νέας Υόρκης, έχουν αναγνωρίσει την Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία με διάφορα ψηφίσματα και διακηρύξεις.
Από την άλλη μεριά, ο Υπουργός(ελπίζουμε να δείξει επιτέλους λίγο σθένος και να παραιτηθεί) τόνισε ότι υπάρχει Επιστημονική διάκριση στο ζήτημα και άφησε υπόνοιες ότι ενδέχεται η άποψη του να έχει επιστημονικά ερείσματα. Λοιπόν για να τα βάλουμε όλα σε μία τάξη, η διεθνώς αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή ομάδα για την μελέτη των Γενοκτονιών IAGS (International Association of Genocide Scholars) έχει αναγνωρίσει την Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία.
Ο μεγάλος Έλληνας ιστορικός Πολύβιος, έλεγε:«Όλβιος, ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν». Δηλαδή είναι ευτυχισμένος όποιος γνωρίζει την ιστορία, γιατί αν γνωρίζουμε την Ιστοριάι μπορούμε να ερμηνεύουμε γεγονότα και καταστάσεις του παρόντος και μπορούμε έτσι να προλαμβάνουμε τα μέλλοντα για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλον τον κόσμο.
Συμπερασματικά θα ήθελα να τονίσω πως η αποσιώπηση και η μη παραδοχή ιστορικών αληθειών ποτέ δεν βοήθησε την ανθρωπότητα να προοδεύσει, αλλά αντίθετα την οδήγησε με ταχύ και ύπουλο τρόπο στον σκοταδισμό και την μισαλλοδοξία.