Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Ναβάλνι: Σε 200 συλλήψεις προχώρησαν οι ρωσικές Αρχές

Υποστηρικτές του Ναβάλνι διαδηλώνουν αφηφώντας τις πολικές θερμοκρασίες σε δεκάδες πόλεις της χώρας ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του –
Σε εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, προχώρησαν σήμερα οι ρωσικές αρχές.

Αφηφώντας τις πολικές θερμοκρασίες, Ρώσοι διαδηλωτές ξεχύχθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του Ναβάλνι.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης κρατείται στις φυλακές της Μόσχας «Ματρόσκαγια Τισινά».

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, πάνω από 200 άτομα συνελήφθησαν μέχρι τώρα από την ρωσική αστυνομία στη ρωσική Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία.

Αρχικά είχαν προγραμματισθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 20 πόλεις της Ρωσίας με τους υποστηρικτές του «υπ’ αριθμόν 1 εχθρού» του Βλαντιμίρ Πούτιν να εναντιώνονται στην σύλληψή του κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο.

Ωστόσο, οι συνεργάτες του Ναβάλνι κάλεσαν τους πολίτες να ξεχυθούν στους δρόμους 90 πόλεων , όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro.

Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στη Ρωσική Άπω Ανατολή και στη Σιβηρία, όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους .

Στο Βλαδιβοστόκ, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ελευθερία στον Ναβάλι!», «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους!»
.

Στη Μόσχα, όπου η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης είναι συνήθως ισχυρότερη, οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Πούσκιν και εν συνεχεία θα διαδηλώσουν σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις έχουν απαγορευθεί από τις αρχές, για το λόγο αυτό, οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ρωσία βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση τους επικεφαλής των τοπικών επιτελείων του Ναβάλνι και γνωστούς ακτιβιστές.

Στους συλληφθέντες απαγγέλλεται η κατηγορία ότι απευθύνουν εκκλήσεις για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις χωρίς τη έγκριση των αρχών.

Η Γενική Εισαγγελία, το υπουργείο Εσωτερικών, η ρυθμιστική αρχή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών και το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας έχουν καταδικάσει τις σημερινές διαμαρτυρίες προειδοποιώντας όσους θα συμμετάσχουν ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν και να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους
ΠΗΓΗ:protothema.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων