Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Ναύπλιο: Ξεκίνησε τη ψηφιοποίηση των μνημείων του

Ορισμένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά κτίρια – σημεία του Ναυπλίου, όπως η Πλατεία Δικαστηρίου, το Δικαστικό Μέγαρο, η Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα και το παρακείμενο οθωμανικό λουτρό και το Παλαιό Τελωνείο ψηφιοποιήθηκαν. Η σημαντική αυτή εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου εκπαιδευτικού προγράμματος για την ψηφιοποίηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο ειδικό πρόγραμμα, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων, τον HERITAGE (Οργανισμός για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Γάνδης, 13 φοιτητές του HOGENT University of Applied Science and Arts (Ghent, Belgium) εκπαιδεύτηκαν πάνω στη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων. Μνε τη χρήση καινοτόμων τοπογραφικών εργαλείων δημιούργησαν ψηφιακές απεικονίσεις αποκατάστασης των μνημείων του Ναυπλίου.

Για τους σκοπούς της εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκαν δύο υπερσύγχρονοι επίγειοι σαρωτές laser προκειμένου να συλλεγούν πυκνά και ακριβή νέφη σημείων. Η επίγεια σάρωση με laser είναι μια τεχνική που αξιοποιεί αόρατες ακτίνες laser για την ακριβή γεωμετρική αποτύπωση αντικειμένων. Σε συνδυασμό με ειδική ενσωματωμένη κάμερα μετατρέπει τα νέφη σημείων σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Επιπλέον οι εκπαιδευόμενοι φοιτητές χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό τους για τον υπολογισμό τρισδιάστατων φωτό-ρεαλιστικών μοντέλων που επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή τη δημιουργία αποτυπώσεων όψεων, ορθό-φωτογραφιών και διαδραστικών τρισδιάστατων απεικονίσεων.

Το συνολικό έργο της εκπαίδευσης θα παρουσιαστεί την Άνοιξη του 2021 σε ειδική ιστοσελίδα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων