Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Όπως όλοι γνωρίζουν εδώ και περίπου δύο μήνες η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε περίοδο εσωκομματικών εκλογών προκειμένου να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της. Οι δύο μήνες αυτοί όλοι θεωρούσαν πως θα διατεθούν προκειμένου η παράταξη να μπορέσει να αναδιοργανωθεί ή να αφιερωθεί ο χρόνος αυτός προκειμένου να γίνει μία συζήτηση και να διαμορφωθούν οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες ο νέος Πρόεδρος που θα εκλεγεί να μπορεί να τροχοδρομήσει και να αλλάξει την νοοτροπία της Νέας Δημοκρατίας.
Παρόλα αυτά οι δύο μήνες αυτοί χρησιμοποιήθηκαν τελείως διαφορετικά. Έγιναν πολλά αλληλομαχαιρώματα, αδρανοποιήθηκε η Νέα Δημοκρατία στην Βουλή και σε μεγάλα νομοσχέδια που έπρεπε να ασκήσει παραγωγική αντιπολίτευση δεν το έκανε και μπήκε σε μία τεράστια περίοδο εσωστρέφειας, μίας εσωστρέφειας που εξυπηρέτησε την Κυβέρνηση να περάσει πολλά νομοσχέδια χωρίς καν να ειδοποιηθούν οι πολίτες, καθώς όλα τα ΜΜΕ είχαν όλο αυτό τον καιρό το συγκεκριμένο θέμα ως πρώτο θέμα στις καλένδες των ειδήσεων.
Θα περίμενε κανείς από ένα πολιτικό οργανισμό σαν την ΝΔ να έχει αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε ακόμα και σε κατάσταση εσωκομματικών εκλογών να μπορεί να ασκεί τον ρόλο της χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, και όχι οι υποψήφιοι Πρόεδροι να εκμεταλλεύονται τα γεγονότα της επικαιρότητας για να κάνουν την προεκλογική τους καμπάνια.
Βλέπουμε το δάσος και χάνουμε το δέντρο
Ο ρόλος της όλης διαδικασίας είναι να καταφέρουν τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας να εκλέξουν έναν άνθρωπο όχι που να θέλει να ξεφορτωθεί την παλαιά γενιά και να προβάλλει την νέα, αλλά να καταφέρει να συνδυάσει την όρεξη για δουλειά και τις ιδέες της νέας γενιάς με την σοφία της παλαιάς γενιάς. Αυτό που έγινε αντιληπτό από κάποιον από τους υποψηφίους είναι ότι προβάλλει το νέο, αλλά χτίζει με παλιά υλικά και κάνει χρήση μίας ρητορικής που είναι πολύ κενή για να μπορέσει να σταθεί σοβαρά στην νέα πολιτική πραγματικότητα.
Μία κριτική για την καμπάνια των τεσσάρων υποψηφίων Προέδρων
Σίγουρα το κάθε ένα από τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας έχουν διαμορφώσει την άποψη τους σχετικά με το ποιος από τους τέσσερις υποψηφίους Προέδρους μπορούν να τον εκπροσωπήσουν με τον ορθότερο τρόπο στο αξίωμα του Προέδρου. Σε αυτό το μέρος του άρθρου θα αναλυθούν η κάθε μία από τις τέσσερις καμπάνιες.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επέλεξε να προσεγγίσει τον σκληρό πυρήνα των στελεχών στους δύο μήνες της προεκλογικής εκστρατείας χωρίς όμως να προσπαθεί να πείσει κανένα άλλο πέρα από τα στελέχη. Πέρα από τις καθιερωμένες ομιλίες και την περιοδεία σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας προσπάθησε να μην δώσει καμία περαιτέρω συνέντευξη σε κάποιο δημοσιογραφικό μέσο. Ίσως το γεγονός ότι δεν ήθελε να δίνει πολλές συνεντεύξεις να οφείλεται στο γεγονός πως από την αρχή ήθελε ο Πρόεδρος να μην εκλεγεί από την Βάση.
Ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας άνθρωπος που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στην πολιτική σκηνή, αλλά οι πρακτικές και ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα. Φυσικά μπορεί να οργανώσει το κόμμα και να διορθώσει κάποιες από τις δομές που έχει, αλλά μπορεί να πραγματοποιήσει μία συνολική αλλαγή της νοοτροπίας του. Έχει την δυνατότητα να συνδυάσει το νέο με το παλιό και να μην χτίσει με τα ίδια παλιά υλικά όπως οι προκάτοχοι του.
Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε μία ομολογουμένως πολύ ωραία προεκλογική εκστρατεία με πολλά χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν στα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών και μπόρεσε να αναδείξει τα χαρακτηριστικά που κανένας από τους συνυποψηφίους του δεν διαθέτει, ότι είναι ένα με τους πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που πέτυχε όμως ο ιδεολογικός του προσανατολισμός είναι αρκετά δεξιός και ίσως αυτό να μην μπορέσει να πετύχει στο νέο πολιτικό σύστημα ως πείραμα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ αξιόλογος, εργατικός, με πολλά θετικά σημεία στην θητεία του ως Υπουργός, όμως μερικές από τις απόψεις τους είναι ακραίου τύπου.
Παρόλα αυτά ο Άδωνις μπορεί να φέρει κάτι καινούριο αν αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης του σε κάποια πράγματα, αν δηλαδή λειάνει κάποιες γωνίες. Η καμπάνια του θεωρείται από τις επιτυχημένες, καθώς κατάφερε να αναδείξει κάποια χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του και άλλο ένα καλό είναι ότι είχε συγκεκριμένες θέσεις για κάθε ένα πρόβλημα του κόμματος.
Απόστολος Τζιτζικώστας
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ομολογουμένως ένας από τους πιο νέους και φέρελπις πολιτικούς. Παρόλα αυτά η καμπάνια του είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, διότι δεν κατάφερε να δείξει τις θέσεις του, αλλά το γεγονός πως ο ίδιος είναι κάτι το καινούριο.
Τα σποτάκια που δημοσίευσε απεικόνιζαν ότι το παλιό είναι ένα βάρος που έφερνε η κοινωνία στην πλάτη της και ότι τώρα έρχεται το νέο για να το αντικαταστήσει. Όμως το ορθό είναι ότι μόνο ένας σωστός συνδυασμός και παλαιού και νέου μπορεί να κάνει την διαφορά.
Και το βασικότερο σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας δεν κατάφερε να απαντήσει με ποιον τρόπο θα ξεπεράσει το πρόβλημα του ότι λόγω του αξιώματος του δεν μπορεί να παρευρεθεί στην Βουλή και να εκλεγεί Βουλευτής και με ποιον τρόπο δεν θα δημιουργηθεί το φαινόμενο δυαρχίας. Σε αυτό το ζήτημα σε πρόσφατη συνέντευξη του απάντησε ότι θα ορίσει έναν Αντιπρόεδρο που θα είναι Βουλευτής και θα τον εκπροσωπεί και έναν άλλον αντιπρόεδρο που θα αναλάβει να φτιάξει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Φυσικά υπάρχουν και κάποιες αξιόλογες προτάσεις που έκανε σχετικά με το ότι επιτέλους ο Πρόεδρος όπως και όλα τα όργανα της ΝΔ πρέπει να έχουν ορισμένη θητεία, αλλά και κάποιες άλλες προτάσεις υιοθέτησης μίας νέας πολιτικής προσέγγισης διαφόρων ζητημάτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την πιο επιτυχημένη καμπάνια σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, διότι κατάφερε να παρουσιάσει το έργο που έκανε ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατάφερε να παρουσιάσει τις θέσεις του με τρόπο συγκεκριμένο και ξεκάθαρο και κατάφερε να απεμπολήσει την φήμη του επωνύμου του με διάφορους επικοινωνιακούς τρόπους.
Αν παρατηρήσει κανείς τις συνεντεύξεις του αυτό που προσπάθησε να κάνει είναι παρουσίαση των θέσεων του για εξυγίανση του κόμματος, την αλλαγή της νοοτροπίας του και για την σαφή ιδεολογική τοποθέτηση του. Ακόμα, αυτό που κατάφερε να πει είναι ότι θέλει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κόμμα που θα εκφράσει το Ναι του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Σχετικά με το επώνυμο του σε όλη την καμπάνια του προσπάθησε αποδεικνύοντας το έργο που έχει κάνει να πει ότι ναι μεν είναι περήφανος για την οικογένεια του, αλλά και ότι δεν θα πρέπει ένας άνθρωπος να γίνεται αντικείμενο κριτικής για το επώνυμο του, αλλά για τις θέσεις του και για την διαχειριστική του επάρκεια.
Εν κατακλείδι, το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών είναι πολύ μεγάλο, καθώς από το αποτέλεσμα θα δείξει αν η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει την νοοτροπία της και θα εκσυγχρονιστεί με σκοπό να μπορέσει να γίνει ένα σύγχρονο ιδεολογικά προσανατολισμένο κόμμα ή αν θα συνεχίσει την πολιτική που την έφερε μέχρι αυτό το σημείο. Η επιλογή ανήκει στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και αυτά θα πρέπει σε αυτήν την φάση να κάνουν την σωστή επιλογή.