Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

ΝΔ: ´Η αλλάζεις ή βουλιάζεις

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Για άλλη μια φορά στις τρεις εκλογικές μάχες που δόθηκαν η ΝΔ κατέγραψε τα ίδια ποσοστά που είχε πάρει πριν τρεις μήνες και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το κοινό που χρειαζόταν για να νικήσει το κ. Τσίπρα παρόλο που έχουν καταγράφει παρά πολλές ανακολουθίες από την πλευρά του τελευταίου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απο την στιγμή που υπέστη την ήττα του Ιανουαρίου δείχνει πως δεν μπορεί να συνέλθει και αυτό και για λόγους πολιτικού κόστους από τα μέτρα που κλήθηκε να εφαρμόσει, αλλά και γιατί δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας.

Ο σημερινός Πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε τον Σεπτέμβριο να οργανώσει την βάση του κόμματος και να συσπειρώσει τους πολίτες που πιστεύουν στην ιδεολογία και την ταυτότητα της παράταξης, αλλά δεν κατάφερε μέσα στον περιορισμένο χρόνο που είχε να δώσει την ώθηση που χρειαζόταν για να νικήσει τις εκλογές.

Μετά απο αυτήν την ήττα επίσπευσε την διαδικασία εκλογής Προέδρου με σκοπό να μπορέσει το κόμμα να αποκτήσει ένα νέο Πρόεδρο και να μην πέσει σε μακρά περίοδο εσωτερίκευσης. Η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει κατανοητή απο όλους τους παράγοντες του κόμματος και να μην προχωρήσουν σε έριδες που θα διασπάσουν την ενότητα του κόμματος και ακολούθως ότι έχει απομείνει από την ισχύ του.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία το κόμμα να αλλάξει συνολικά και να συγχρονίσει την ταυτότητα και την ιδεολογία του με τις ανάγκες της εποχής. Πέρα από την εκλογή του προέδρου θα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε όλα τα πρόσωπα του κόμματος, καθώς οι ήδη υπάρχουσες δομές αν επιτέλους λειτουργήσουν χωρίς να υπάρχουν εξωθεσμικές παρεμβάσεις το κόμμα μπορεί σταδιακά να αναπτυχθεί σε ένα πραγματικά φιλελεύθερο κόμμα διατηρώντας τις δεξιές καταβολές.

Ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να διαθέτει την φρεσκάδα και την όρεξη, τόσο λόγω ηλικίας, αν και δεν είναι απαραίτητο να είναι μικρός σε ηλικία, όσο και των ιδεών και να μην ακολουθεί παλαιοκομματικές πρακτικές, όπως γινόταν έως τώρα. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν πλέον στο παρελθόν και αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των πολιτών, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και θέλουν επιτέλους να μπει ένα τέλος στις πελατειακές σχέσεις.

Παρόλα αυτά δεν είναι το θέμα να αλλάξει μόνο ο Πρόεδρος θα πρέπει να γίνει μια συνολική ανανέωση από την κορυφή έως τις τοπικές οργανώσεις όπως ορίζει και το καταστατικό. Μια πρόταση ακόμα είναι ακόμα και η θέση του γραμματέα του κόμματος να εκλέγεται από την βάση καθώς είναι το πρόσωπο που συνεργάζεται με τον Πρόεδρο και εισηγείται διάφορες αλλαγές στην πολιτική του κόμματος.

Το συνέδριο που θα γίνει λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει να αλλάξει το καταστατικό σε ορισμένα σημεία που αφορούν ρυθμίσεις που στο παρελθόν είχαν αποδοχή αλλά τώρα είναι παράγοντες για αποφυγή ένταξης στο κόμμα. Οι δομές θα πρέπει να απλοποιηθούν προκειμένου όλα τα μέλη να μπορούν να εκφράζουν την άποψη τους είτε στις τοπικές οργανώσεις είτε σε νομαρχιακό επίπεδο.

Ως προς τα πρόσωπα στην παρούσα φάση είναι αρνητικό ότι τίθενται τόσες υποψηφιότητες ιδιαίτερα αν αυτές δεν προχωρήσουν μέχρι το τέλος. Ακόμα οι υποψήφιοι αναγκαστικά θα πρέπει να είναι βουλευτές, διότι δεν γίνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέταρτος πολιτειακός παράγοντας να μην μπορεί να δώσει μάχες εντός μιας συζήτησης για ένα σημαντικό ζήτημα. Τα κόμματα που έχουν τόσο υψηλές θέσεις πρέπει να έχουν εκπροσώπους που έχουν υπάρξει υπουργοί οι ίδιοι και έχουν διαχειριστεί πλήθος προβλημάτων.

Πέρα από αυτό θα πρέπει όλες οι πτέρυγες του κόμματος να εκπροσωπούνται στο ηγετικό σχήμα προκειμενου να αποφευχθούν διασπάσεις που θα δώσουν το τελικό χτύπημα στο κόμμα. Ακόμα, οποίος και αν καταφέρει να εκλεγεί θα πρέπει να μην είναι διχαστικός και οι υπόλοιποι να αποδεχτούν την ήττα τους και να θέσουν τον εαυτό τους ως στρατιώτες της παράταξης.

Τέλος, πολλοί ψάχνουν τον άνθρωπο που θα καταφέρει να νικήσει τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Μια πρόταση θα είναι να μην ψάχνουν μόνο το πρόσωπο, αλλά και την συνταγή να κερδίσει την εμπιστοσύνη της η παράταξη στους πολίτες και να φτιάξει μια νέα πρόταση διακυβέρνησης αφού πρώτα διορθώσει κάποιες εσωτερικές παρατυπίες.

Εν κατακλείδι, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοθεί το κατάλληλο έναυσμα για μεγάλες αλλαγές στο κόμμα και φυσικά να εκλεγεί αυτός που είναι πρόθυμος να αλλάξει κάποια πράγματα και να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του κόμματος. Διαφορετικά το ιστορικό κόμμα της κεντροδεξιάς στην χώρα σταδιακά θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της συντριβής του και θα βουλιάξει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

σχετικα αρθρα

24 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img